Boldog, boldog Sacha Anderson

VISSZHANG - L. évfolyam 6. szám, 2006. február 10.
Magyarországon már a választások előtt nagy a lelkesedés. Megvalósult a nemzeti egység: mindenki szeret és tisztel mindenkit. A 2006. április 9-i választások eredménye így már biztos. A várható rendelkezések szerint közszereplőnek csak akkor számíthat volt besúgó, ha ezzel egyetért. A besúgás ténye azonban még ebben az esetben is személyes, szenzitív adat, mely nem hozható nyilvánosságra. A történelemben egyébként sem múlik semmi az egyének jellemén. A besúgás a leáldozott - de biztonságot nyújtó - pártállami rendszerrel szembeni ellenállás formája volt. A jelentős erkölcsi intézménynek tekintendő emberek feddhetetlenek.
Mértékadó besúgói körökből származó információk szerint mindenekelőtt bezúzatják Nádas Péter 2002-ben írt Szegény, szegény Sacha Anderson című esszéjét, és lépéseket tesznek a Német Szövetségi Köztársaságban fellelhető fordítás példányainak begyűjtésére is. A szerző ugyanis annak az aggodalmának adott hangot, hogy a közvélemény esetleg a besúgókon veri el a port azért a rejtett bűntudatáért, amiért a pártállami időkben kushadni kényszerült. E légből kapott feltevés nagymértékben sérti a nemzet érzékenységét, mivel Magyarországon senkinek semmiért nincs oka bűntudatra, a besúgókat szeretik, tisztelik.
Mindezt miheztartás végett sajtótájékoztatón hozzák az Európai Unió közvéleményének a tudomására. A gördülékeny lebonyolítás érdekében első intézkedésként hivatalosan is bevezetik az olyan nemzetközi sajtótájékoztatót, melyen a meghívott tudósítók nem tehetnek fel kérdéseket.
Jelenti (a Moszad, a CIA, az egyházellenes körök, a sajtómaffia és a fasiszták megbízásából és anyagi támogatásával)
Ungváry Rudolf
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 2. szám, 2024. január 12.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024