Lengyel bírák a mérlegen

PUBLICISZTIKA - XLIX. évfolyam 48. szám, 2005. december 2.

1989-90-ben csak államigazgatási úton, a kezdődő demokrácia alapvető normáit felrúgva lehetett volna a bírói karban igazoló eljárásokat folytatni. És ki végezte volna ezt el? Azok a még hivatalban lévő miniszterhelyettesek, akik a közelmúltig az állampárt aktív tagjai voltak? Vagy az igazságügyi tárca akkor még leválthatatlan személyzeti főnöke, aki a 80-as években az "engedetlen" bírák megrendszabályozásában szerzett érdemeket? Nem, ezt nem lehetett megcsinálni. Most pedig már késő, annak ellenére, hogy a testület várt öntisztulása nem következett be, a hivatásrendi szolidaritás erősebbnek bizonyult.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 5. szám, 2021. február 5.
LXV. évfolyam, 4. szám, 2021. január 29.
LXIV. évfolyam, 35. szám, 2020. augusztus 28.
Élet és Irodalom 2021