Hat tétel a köztársaság napjáról

VISSZHANG - XLIX. évfolyam 44. szám, 2005. november 4.

1. Bozóki András azt írja: "A modern értelemben vett köztársaság azt jelenti, hogy tudjuk, miben áll az egyetértésnek az a minimális eszmei alapja, amely különbözőségeink ellenére egyetlen politikai közösséggé kovácsol bennünket" (A köztársaság napjáról, komolyan, ÉS, 2005/43.) Ő ebből az axiómának tekinthető mondatból arra a következtetésre jut, hogy kell köztársaság napja. Én magam, az SZDSZ álláspontját képviselve viszont úgy véltem és vélem, hogy ma nem létezik az a parlamenti ellenzéki és kormánypártokat a köztársasági eszme alapján összekötő, egyetlen politikai közösséggé kovácsoló anyag. Egyebek mellett ezért sem kell a köztársaság napjáról parlamenti határozat. A vita lényege ennyi. Bozóki írása ezen túlmenően annak kifejtése, hogy mit jelenít meg a köztársasági eszme, és mit kellene megjelenítenie a köztársaság napjának. Kár, hogy mindehhez néhány fatális tévedés és barátságtalan megjegyzés is társul.

2. Bozóki szememre hányja, hogy a kulturális bizottságban javasoltam az előterjesztés általános vitára bocsátását, így fel sem tételezte, hogy nem gondoltam komolyan saját javaslatomat. Elvben tudhatná: támogatni valamilyen javaslat parlamenti megvitatását nem jelent egyetértést a javaslattal. Másként: az általános vitára bocsátás támogatásától még egy javaslat nem válik természetesen sajátommá.

3. Bozóki úgy véli: változott a kérdésben az SZDSZ álláspontja. Nem tudok arról, hogy az SZDSZ valaha is beszélt volna a köztársaság napjának szükségességéről.

4. Bozóki azt írja: "Nem térhetek ki arra a furcsaságra sem, hogy a korábbi "Kossuth-év" pártja hogyan jutott el rövid idő alatt a Szent Korona-tan integritásának védelmezéséig és a köztársasági emléknap elutasításáig". Ezzel szemben: "Ma a köztársasági eszme számomra evidensen egyet jelentene a Szent Korona-tan érvényességének elvetésével, márpedig, mint az előző kormány alatt elfogadott Korona-törvény vitája mutatta, ebben a kérdésben sem lehetne ma a parlamenti pártok között egyetértésre jutni..." - mondtam, írtam annak illusztrálására, hogy miért látom úgy, ma nincs a parlamenti pártokat átfogó politikai közösség a köztársasági eszme jegyében (A Köztársaság napja?, ÉS, 2005/41.). Hogy ebből hogyan lehet a Szent Korona-tan integritásának védelmezését kiolvasni, az az igazi furcsaság.

5. Bozóki reméli, "a Fidesz-képviselők tapsa nem téveszti meg Pető Ivánt". Hogy van ez? Csak nem azt akarta írni, hogy a Fidesz elismerésére törekszem? Szerintem akkor tévesztene meg a tenyerek csattanása, ha azt hinném, hogy a Fidesz-képviselők tapsa önmagában elég ok, hogy változtassak álláspontomon.

6. És végül: Bozóki vélekedése ellenére a köztársasági eszme elfogadása továbbra sem azonos a köztársaság napjáról szóló parlamenti határozat támogatásával.

Pető Iván

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 1. szám, 2023. január 6.
LXII. évfolyam, 8. szám, 2018. február 23.
XLIX. évfolyam 41. szám, 2005. október 14.
Élet és Irodalom 2024