Helyreigazítás

VISSZHANG - XLIX. évfolyam 31. szám, 2005. augusztus 5.

Az Élet és Irodalom múlt heti számában hozzászóltam Vásárhelyi Mária A jereváni rádió Budapesten, valamint Az ámokfutás folytatódik című - a Magyar Rádió vezetői által indított perekről szóló - írásaihoz.

A Visszhang oldalon megjelent olvasói levelembe sajnálatos hiba csúszott.

A Magyar Rádió volt kuratóriumi elnökhelyettese (ma elnökségi tagja), Agárdi Péter az emlékezetes, 2002. szeptemberi "harangszóügy" után indított helyreigazítási pert, amit jogerősen meg is nyert. Jóllehet az ügy kirobbantásában, az Agárdi elleni rágalmak megfogalmazásában és terjesztésében, a Magyar Nemzet védelmezésében, az ügyről való teljesen egyoldalú tájékoztatásban a Magyar Rádiónak kulcsszerepe volt, a jogerős ítéletet (akárcsak a lényegét) a Magyar Rádió nem közölte.

Ezzel szemben tévesen azt állítottam, hogy a Magyar Rádiót a bíróság a harangszóügyben helyreigazításra kötelezte. A Magyar Rádiónak ilyen, bírósági ítéletben kimondott kötelezettsége nem volt. Pusztán alapvető kötelessége lett volna ismertetni a jogerős ítéletet, már csak azért is, mert az ügy kirobbantásában neki is szerepe volt. Mindazonáltal a tévedésemért elnézést kérek. Mindez persze egy példa csupán a sok közül, és a tévedés nem változtat a levelemben foglaltak lényegén.

J. Győri László

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2024