Alkotmányos jogfosztás?

PUBLICISZTIKA - XLIX. évfolyam 11. szám, 2005. március 18.

Az Országgyűlés a titkosszolgálati iratok ügyében alkotmánymódosításra készül. Nem is titkolják: azért terveznek az alkotmányhoz nyúlni, mert attól tartanak, hogy törvényalkotási szándékuk egyébként elbukna az alkotmánybírósági felülvizsgálaton. Nem először fordul ez elő. Az utolsó pártállami Országgyűlés 1989-ben alkotmányba iktatta, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok nem élhetnek választójogukkal. A rendelkezés nyilvánvalóan ellentétes volt az általános és egyenlő választójog elvével, amelynek alapján az Alkotmánybíróság megsemmisítette volna azt a választójogi törvényt, amely csak a Magyarországon tartózkodóknak tette lehetővé választójoguk gyakorlását. Az alkotmánymódosítás akkor is az alkotmánybírósági kontroll kijátszására irányult. Formailag ez nem kifogásolható, hiszen az Országgyűlés az összes képviselő kétharmadának szavazatával kénye-kedve szerint módosíthatja az alkotmányt. És mégis pontosan tudjuk, hogy az eljárás csúfot űzött az akkor még csak születőfélben levő új demokráciából. Most is valami hasonlóra készülnek a parlamenti pártok.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 21. szám, 2021. május 28.
LXV. évfolyam, 18. szám, 2021. május 7.
LXV. évfolyam, 1. szám, 2021. január 8.
Élet és Irodalom 2021