Re: Fiala

VISSZHANG - XLVIII. évfolyam 47. szám, 2004. november 19.

Király Levente az ÉS november 12-ei számában nekiesik a Keljfeljancsinak, Fiala János népszerű műsorának a Budapest Rádióban (88.1 FM). Neki a műsor nem tetszik, rendben. Bár ha szabad folyást enged humorérzékének, s nem gondolja, hogy Fiala hírhedt félbeszakításai, telefon-lecsapdosásai, hallgató-kiosztásai vérkomolyan értendők, akkor a műsorral is többre megy majd.

Ámde azt már nem állhatjuk meg szó nélkül, hogy ez a kritika akkor jelenik meg, amikor Fiala ellen politikai kampány folyik, pör van készülőben, a rádióállomásra - tudtommal - nyomás nehezedik, hogy mondjon föl (s ennek a Budapest Rádió - tudtommal - nem enged), amikor a kollégák és más "kereskedelmi" rádióállomások szépen kihátrálnak a céhszolidaritás szokásos kötelmeiből. A Fiala ellen folyó kampány, amely mögött az egyik legnagyobb és legsikeresebb parlamenti párt áll, a Tilos Rádió, a "Matula Magazin" (alias matula.hu) stb. stb. elleni boszorkányüldöző hadjáratokhoz hasonlóan, a szólásszabadságot veszélyezteti. A cenzúrázókat - akik a világon mindent betiltanának, ami elüt "Miska bácsi levelesládájá"-tól és a "Szabó család"-tól - megtalálhatjuk a jobb- és baloldalon is. Ezeknek gyűlöletbeszéd az, ha azt mondják nekik, meggárgyultál, baze, vagy mi van. Különös iróniája a pimasz sorsnak, hogy a minősített antifasiszta Fialát most azért szívatják, mert leadott valami dokumentumriportot a szerencsétlen Führerinről, Bácsfi Diánáról. És persze jobboldaliak szórakoznak evvel meg Fialával, aki elvégre mégiscsak az egyik legjobb rádiós a hazában, én legalábbis nagyon kedvelem.

Ilyenkor a "tárgyilagos műbírálat" nem más, mint kitérés a fontos kérdés elől - vagy egyenesen hátbaszúrás. Teljesen függetlenül attól, hogy Király Levente unja-e Fiala szövegelését. Ugyanezt a taktikát választotta a Népszabadság is. Hervasztó.

Ez arra hasonlít, amikor a hetvenes években az "írófejedelmet" fölkérték, hogy tiltakozzék, mert egy fiatal radikális értelmiségit politikai okokból letartóztatott a rezsim államrendőrsége, mire nagy költőnk ezt avval hárította el, hogy az illető rossz író. Hehe.

Tamás Gáspár Miklós

*

Lehetséges, hogy a szerkesztőség és annak némely munkatársa az elmúlt években viselt pereskedések, rendőrségi kihallgatások, ügyészségi megrovások, kézigránát-robbantás folytán túlzottan is megedződött, de utólag sem gondoljuk azt, hogy egy ORTT-vizsgálat miatt ne lehetne leadni egy bíráló kritikát. Csak érdekességképp említem, hogy az idő tájt, amikor a postabanki VIP-lista közlésének ügyében jártam gyanúsítottként az Aradi utcába, Fiala János Princz Gáborral beszélgetett a rádióban.

Ma is úgy vélem, az volt a dolga.

Kovács Zoltán

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 44. szám, 2022. november 4.
LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.
Élet és Irodalom 2024