Az állatorvosi ménes

PUBLICISZTIKA - XLVIII. évfolyam 31. szám, 2004. július 30.
"Nem vagyok zsidó, de nem is gondolom, hogy az SZDSZ a zsidók pártja volna" - mondta a HVG Portré rovatában Jüttner Csaba vásárosnaményi polgármester, a kisebbik kormánypárt újdonsült képviselője. A dolgot az teszi igazán érdekessé, hogy az interjút közlő lap munkatársainak esze ágában sem volt a városvezető-honatya származását firtatni. Csupán annyit kérdeztek, hogy "se baráti körben, se politikai vetélytársai részéről soha nem szembesítették az SZDSZ-szel kapcsolatos előítéletekkel?" Hogy az országos szinten még kevéssé ismert politikus a megjegyzésről rögtön a zsidóságra asszociált, talán jelez valamit. Különösen, hogy alábbiakban egyértelműen láthatóvá válhat: korántsem izolált, egyedi afférról van szó. A párt történetének áttanulmányozása után sokan juthatnak arra a következtetésre: a toleranciára buzdítás, a másság-tisztelet hirdetésének burka alatt a feldolgozatlan előítéletek, kibeszéletlen pszichés görcsök a pártot sok tekintetben a mai napig fogva tartják.
Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LVII. évfolyam, 10. szám, 2013. március 8.
LVI. évfolyam, 26. szám, 2012. június 29.
LV. évfolyam 3. szám, 2011. január 21.
Élet és Irodalom 2024