Tévedtem, van ilyen

VISSZHANG - XLVIII. évfolyam 26. szám, 2004. június 25.

Szökőévenként sem adatik meg a politika szemlélőjének, hogy ami szabad szemmel stiklinek, hazugságnak, a játékszabályok felrúgásának látszik, arról a cselekmény elkövetőinek oldalán elismerjék: valóban stikli volt, hazugság vagy a játékszabályok felrúgása. Ilyen ritka revelációban volt részünk Seres László és interjúalanya, Erdélyi Zsolt (Superman), az SZDSZ kampányfelelőse jóvoltából (Népszabadság, 2004. június 22.). Idézem:
"[Seres:] A tornádót ön találta ki Demszkynek?
[Erdélyi:] - Nem, azt az ő stábjából találta ki valaki. Én csak röhögtem rajta."
Talán még emlékeznek rá néhányan, hogy Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ európai listavezetője (vagy a nevében valaki) a választási kampány utolsó napján - a Katasztrófavédelemre hivatkozva - "tornádó erejű szelet" jósolt aznap délutánra, és otthon maradásra intette Budapest népét. Mivel a nettó eredmény az lett, hogy semmiféle politikai rendezvény megtartásában nem volt semmiféle fennakadás, Demszky pedig általánosan (állítólagos szövetségesei körében is) nevetségessé vált, s ezzel természetesen pártjának a presztízse sem nőtt - kénytelen voltam azt feltételezni, hogy a politikust valakik felültették. (Akkor még nem tudtam, hogy a legerősebb ellenpárt, amelynek óriási tapasztalata van a politikai játszma bírósági eszközökkel való folytatásában, rémhírterjesztés miatt máris feljelentést fontolgat.)
Lehet, hogy túl sok kémregényt és politikai krimit olvastam, de feltételeztem, hogy ilyen fokú égetés csak a főpolgármester valamelyik politikai ellenfelének vagy vetélytársának állhatott érdekében. Ha Superman igazat mond (és becsületsértésen innen nem hihetek mást), akkor az éktelen, nyilvánvaló és visszafelé elsülő badarságot "Demszky stábjából valaki" adta főnöke szájába. Ez esetben visszavonom a felültetésről szóló gondolatmenetet (áldom az eszem, hogy csak "nagyon valószínűnek" mondtam ezt a verziót), és kénytelen vagyok visszatérni múlt heti cikkem kezdő tételéhez, immár Demszky Stábjából Valakinek címezve: "valamelyikünk nem normális" - de korántsem biztos, hogy én vagyok az.

Széky János

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
Élet és Irodalom 2024