Egy szem ellenszavazat

VISSZHANG - XLVIII. évfolyam 20. szám, 2004. május 14.

Kovács Zoltánnak tökéletesen igaza van: a Los Angeles-i olimpia 1984-es bojkottja ellen szavazó egy szem magyar sportember nevét ismerni kellene. (A tagság ugrani készül, ÉS, 2004/19.) Éppen ezért gondoltam, megér pár telefont a téma, szerencsére kiderült, nem holmi politikai okok, egyszerűen talán a hálátlan feledékenység miatt nem emlegetik ma már az illetőt.
Dr. Jacsó István a Magyar Kézilabda-szövetség Fegyelmi Bizottságának vezetőjeként képviselte a szövetséget a MOB-ban. Sinka László, az MKSZ jelenlegi főtitkára szerint dr. Jacsó István egy "karakán, egyenes magyar ember" volt. Beszélgetésünkkor Sinka megjegyezte: nyilván ma már sokan mondanák (vagy mondják) azt, hogy ők is síkra szálltak volna a gyalázatos politikai döntés ellen, "ha ott vannak"... Dr. Jacsó István meg is tette.
A történethez tartozik, hogy az ő egy szem ellenszavazata mellett hárman (talán négyen) tartózkodtak a voksolásnál, egyikük Bogár Pál, az 1955-ös Európa-bajnok magyar kosárlabda-válogatott csapatkapitánya.

Somos Ákos

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.
LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.
LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.
Élet és Irodalom 2024