Skatulyák

VISSZHANG - XLVIII. évfolyam 10. szám, 2004. március 5.

Nincs harag és nincs sértődés. Petőcz Györgynek joga van azt gondolni és írni rólam, amit csak akar (Hideg polgárháború ÉS, 2004/9.)

Ha beledug abba a skatulyába, hogy én egy kerekasztal-beszélgetésen Galló Bélával és Somogyi Zoltánnal a "baloldal képviselői" voltunk, hát jó, ettől még nem leszek a skatulya lakója, nem történt semmi. Mégis, ha valaki nagyon megszorítana, hogy mi az ördögöt képviselek, hát azt mondanám: az individuum jogait, és a nagyotmondás miatt rögtön szégyellném is magam.

Azt azonban mégiscsak szóvá teszem, hogy a szerző ezt írja rólam: ""Ha az egész pártállami rendszert diktatúrának tekintjük, akkor fejlődését kevéssé fogjuk felfogni", mondta egy olyan ember öntudatával, aki annak idején a demokratikus ellenzékhez tartozott, és ma - feltételezésem szerint - baloldalinak (baloldali liberálisnak) vallja magát." Tényleg ilyesmit mondtam, és a diktatúra helyett inkább a tekintélyuralom fogalmát ajánlottam használni. Ez tehát megint rendben van. Csak hát nem annak az embernek az öntudatával mondtam, amit mondtam, aki valaha a demokratikus ellenzékhez tartozott, hanem csak a saját öntudatommal, mert soha nem tartoztam a demokratikus ellenzékhez. Igaz (ellentétben azzal, amit a jobb- és a baloldal produkál), tisztelettel tekintek ma is a demokratikus ellenzék teljesítményére.

Majtényi László

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 44. szám, 2023. november 3.
Élet és Irodalom 2024