Válasz Szegő Péternek

VISSZHANG - XLVII. évfolyam 21. szám, 2003. május 23.

Ó, magyar viták! Szegő Péter a tények által nem zavartatva, arrogánsan kiigazít olyasmiről, amiről fogalma sincs.

1. Nem arról van szó, hogy a jelenlegi amerikai kormány vezetői magánemberként melyik egyház tagjai (ezek az egyházak többnyire ártatlanok a politikusok teokratikus állásfoglalásaiban), hanem arról, hogy Ashcroft kijelentette: számára a Biblia az alkotmány és a törvények fölött áll. Az állam/egyház elválasztás fokozatos és informális hanyatlásáról jelentős szakirodalom szól; a messianisztikus keresztyén szélsőjobboldal térnyerése faktum. A messianisztikus neoprotestantizmus persze nemcsak a radikális jobboldalt ihleti meg, hanem pl. sok polgárjogi csoportot is.

2. Ifj. Bush halálbüntetés-pártisága sok konzervatív keresztyén csoport, gyülekezet álláspontja, egyébként Magyarországon is: ez illogikus, de hivatalos.

3. Az amerikai Republikánus Párt hivatalosan megvédte Rick Santorum pennsylvaniai szenátort, aki a homoszexualitás gyakorlását zárt ajtók mögött, egyetértő fölnőtt partnerek között is tiltani akarja (számos tagállam "szodómia"-ellenes törvénye ezt ma is előírja). Mindezekben (és abortuszügyekben stb.) a konzervatívok a keresztyénségre (esetenként a judaizmusra) hivatkoznak, bár ezek a hivatkozások problematikusak.

4. Észak-Amerikában a heteroszexuális párok se csókolóznak nyilvánosan, nem hogy a homoszexuálisok. Ez szemérmes, puritán, angolszász ország - még mindig és egyre inkább. (Bár nem etnikailag.)

5. A perzsa és arab teokráciákat nem kunszt ma szidni, de leszögezhetem, hogy utálom őket. Most jobb?

T. G. M.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 44. szám, 2022. november 4.
LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.
Élet és Irodalom 2024