"Lealázás" jeligére

VISSZHANG - XLVII. évfolyam 11. szám, 2003. március 14.

Válasz Rehberger Úrnőnek/Úrnak, személyes érintettség okán (Lealázás, ÉS, febr. 21., Páratlan oldal).
Vegyünk egy szöveget. Különben vegyünk inkább egy csonka szöveget. Nagyon jól tudjuk: a csonka szöveg is csak olyan szöveg, mint más, normális szöveg, egyszerű szöveg, csak le van vágva belőle egy másik szöveg (lásd Karinthy). A maradékot a) fogalmazzuk át ízlésünk szerint; b) írjuk le; c) tegyük idézőjelbe.
Minekutána a szót, mely amúgy elszállt volna, sikerült ilyeténképpen rögzítenünk, kisebb kielégülést fogunk érezni, de ne pihenjünk meg itt. Ellenkezőleg. Lássunk hozzá végre érdemi munkánkhoz: önmagunknak a szöveghez való hozzáadásához. Írjunk mármost az előállott szöveg a) elé: általános, ám de rövid eszmefuttatást a honi média jelen állapotáról; b) két mondata közé: egy rendkívül eredeti megjegyzést, melyre nyilvánvalóan a hallott szöveg inspirált bennünket; c) végére: egy tárgyilagos mondatot, bizonyítandó, hogy mi figyelünk, tényszerűek vagyunk.
Vigyázzunk, hogy ezenközben még csak véletlenül se nevezzük meg történetünk egyetlen szereplőjét sem. Ilyen baki ugyanis hiteltelenné tehetné eszmefuttatásunkat.
Most olvassuk el művünket! Remek. Csak a vége, jaj, a vége lapos egy kicsit! No, keressünk csak ide, no gyorsan, mit is, mit is, valami... csattanót. Igen. Megvan! "Szégyen." Ez jó lesz. Így már teljes. Már csak egy blikkfangos cím, modern szóhasználattal, divatos igekötővel, s egy sokat sejtető, de személyünket le nem leplező aláírás. Sitty-sutty, már ott is vagyunk az ÉS Páratlan oldalán.
S velünk együtt a műsorvezető, aki idézett egy levelet, felkonferált egy művet, s a kettőt összekötötte egy költői kérdéssel, mellyel utalt a 220 év előtti s a jelen koncertkultúra közötti különbségre, nem minősítvén egyiket sem, így: ""...Délelőtt a próbán a rondót háromszor is át kellett vennünk, hogy a zenekar el tudja játszani."
Nos, nem tudom, Lukács Ervin hány hétig próbált a MR szimfonikus zenekarával, a következő felvételen mindenesetre ők játszanak, a szólista Fischer Annie."


Schaefer Andrea
a Bartók Rádió
műsorvezető-bemondója

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 48. szám, 2020. november 27.
LXIV. évfolyam, 37. szám, 2020. szeptember 11.
LVIII. évfolyam, 5. szám, 2014. január 31.
Élet és Irodalom 2024