Holokauszt: egyediség, tények, hazugságok

PUBLICISZTIKA - XLV. évfolyam 14. szám, 2001. április 6.
Lovas István lerántotta a leplet Lovas Istvánról és ráhúzta a vizes lepedőt azokra, akik két évvel ezelőtt a Népszabadságban közzétett cikkét bírálták. Most Lovas azt állítja, hogy egy 1996-ban megjelent amerikai tanulmánykötetből állította össze cikkét, őt tehát jogosulatlanul bírálták, ő nem antiszemita cikket írt. Lovas megint nem mond igazat. Nem igaz az, hogy David Stannard, a Hawaii Egyetem professzora "az amerikai indiánok kiirtása történetének egyik szaktekintélye". Először is az, hogy valaki a Hawaii Egyetemen tanít, még nem jelent tudományos rangot. Az Egyesült Államokban több mint 900 egyetemen tanítják a zsidó holokauszt történetét. Arra, amit a Yale, a Columbia, tehát a nagy, tekintélyes egyetemek holokauszt-szakértői mondanak, odafigyelnek a szakértők, amit az amerikai kiskunbürgözdfalvai "egyetemeken" mondanak, írnak, nem. Lovas elhallgatja, hogy Stannard nézeteit, állításait sokan, meggyőzően cáfolták. Lovas eredeti cikkében Yehuda Bauerre és Raul Hilbergre, a holokauszt két nagy tekintélyű szakértőjére is hivatkozott. Mint az alábbiakban olvasható, két évvel ezelőtt írott cikkemből is kiderül, Lovas hamisan idézte őket, és meghamisította még az 1942-es wannseei konferencia jegyzőkönyvét is, hogy antiszemita cikkéhez érveket gyárthasson. Két évvel ezelőtti vitacikkemet a Népszabadság nem közölte, most Lovas félresikerült önleleplezése ismét aktuálissá tette.
Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 5. szám, 2021. február 5.
LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIV. évfolyam, 25. szám, 2020. június 19.
Élet és Irodalom 2023