Független jegybank - magyar módra

PUBLICISZTIKA - XLV. évfolyam 4. szám, 2001. január 26.
Csaknem egy évtizede működik az alkotmánnyal is védett független státusban az ország központi bankja, az MNB. A kormánytól és a politikától intézményesen távol tartott jegybank monetáris politikájával tekintélyt vívott ki a hazai és a nemzetközi üzleti világban, és növelte a magyar gazdaságpolitika hitelességét. A bizalmat a független státus mellett a monetáris döntéshozók szakmai kvalitása és szuverenitása is erősítette. Az MNB monetáris politikájának kedvező megítélése ellenére alig volt olyan békeidőszak, amikor ne érte volna politikai támadás a jegybankot vagy vezetőit. Most, amikor éppen elülni látszik a legutóbbi vihar, az MNB elnöki székébe a jelenlegi kormány eddigi pénzügyminisztere ül át, az intézmény átszabásának beharangozott terve borzolja fel a szakmai közvélemény kedélyét. Bár az MNB-törvény módosításának fő irányát a jegybanki függetlenség erősítésének uniós követelménye szabja meg, a gyakorlati megvalósítás személyes ambícióknak és rövidlátó politikai megfontolásoknak is teret engedhet, ami könnyen alááshatja a monetáris politika nehezen megszerzett hitelességét.
Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 41. szám, 2021. október 15.
LXV. évfolyam, 27. szám, 2021. július 9.
LXV. évfolyam, 15. szám, 2021. április 16.
Élet és Irodalom 2021