ÚRIEMBER NEM REKLAMÁL

PÁRATLAN OLDAL - XLVI. évfolyam 28. szám, 2002. július 12.

Ezért szeretem az angolokat: annak a fehér házaspárnak, akinek tévedésből fekete ikrei születtek, első dolga volt közölni: felnevelik a gyerekeket. Nem a pereskedés jár az eszükben, nem ijednek meg az előítéletektől és a várhatóan kellemetlen helyzetek sorozatától (képzeljük csak el hat év múlva az első szülői értekezleten hogyan néz majd anyukára az anglikán osztályfőnöknő), ők arra gondolnak, hogy amit vállaltak, azt teljesítik. Ezt nevezik erkölcsi kötelességnek. Az ember nem járhat mindig jól. Ráadásul igazi angol nem retten meg a kihívástól, sőt egyenesen kedveli a nehéz helyzeteket.
1996-ban Milford Havenben egy olajat szállító tankhajó az amúgy meglehetősen bonyolult navigációs manővereket követelő kikötőben zátonyra futott, mintegy 70 ezer tonna olaj ömlött a tengerbe, és gyakorlatilag tönkretette a környék vízimadár-paradicsomát. Kétéves vizsgálat után derült fény arra, hogy a megbízott révkalauz még soha ekkora hajó kormányhídjánál nem állt és nem is ismerte jól a műszereket.
Az angolok többsége erre azt mondta: megtörténik az ilyesmi.
Néhány évvel ezelőtt az árvíz behatolt egy vidéki angol ház konyhájába, ott állt a házaspár térdig a mocskos lében. Hajnali négy óra volt, éppen teáztak.
- Elvégre az ember ne csináljon drámát a tragédiából, nem igaz? - mosolygott a férfi a televízió híradójának kamerájába, és magához szorította ugyancsak jókedvű feleségét.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.
LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.
LXVI. évfolyam, 14. szám, 2022. április 8.
Élet és Irodalom 2024