EJ, MI A KŐ!

PÁRATLAN OLDAL - XLVI. évfolyam 9. szám, 2002. március 1.

Méltóságosan hömpölygő gyászinduló fölött megszólaló mély férfihang hív a Terror Háza megnyitására a kereskedelmi rádióban átlagosan negyedóránként.
"Hogy rettenetes, elhiszem,
de így igaz.
Most rács mögé kerül a félelem, mondjunk együtt igent az emberi méltóság mindent legyőző erejére." A hang közli még a találka helyét és időpontját, majd azt is, hogy a közérdekű hirdetmény a Terror Háza megbízásából készült.
A komor mondatok mögül minden hivalkodás nélkül csillan elő a műveltség. Szabó Lőrinc Semmiért Egészen című versének kezdősorát idézi a hirdetmény megszövegezője. Eleve bájos ötletnek tűnik Szabó Lőrinc sorainak felhasználása egy a nyilas terrort is bemutató kiállítás meghívójában, alighanem rejtett, játékos célzás Szabó Lőrincnek egy időben vallott politikai nézeteire. Az illető azt is tudja, hol kell abbahagyni az idézetet, hiszen az 1931-ben íródott vers így folytatódik: "Ha szeretsz, életed legyen / öngyilkosság, vagy majdnem az. / Mit bánom én, hogy a modernek / vagy a törvény mit követelnek; / bent maga ura, aki rab / volt odakint, / és nem tudok örülni, csak / a magam törvénye szerint...". Ebbe a rabság- meg törvénydologba már bölcsen nem megy bele a közérdekű hirdetmény írója, még félreértenék. Ráadásul kiderül, hogy Szabó Lőrinc szerelmes verset írt, az önzés csodálatos emlékművét: "Alku, ha szent is, alku: nékem / más nem kell már: Semmiért Egészen! / Két önzés titkos párbaja / minden egyéb; / én többet kérek: azt, hogy a / sorsomnak alkatrésze légy." A versidézet felhasználója érti az idők szavát. Mert mi ez, ha nem a lírai termék innovatív alkalmazása? Úgy hírlik, a sikeren felbuzdulva hamarosan piacra dobják a "testnek a kenyér" elnevezésű új pékipari árucikket, és a benzinkutaknál kapható lesz az Ej, mi a kő! márkanevű dolomit.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2024