Élő archívum - I.

PUBLICISZTIKA - XLVI. évfolyam 3. szám, 2002. január 18.

Hogyan születik a hagyomány, miként tartjuk fenn mindazt, amit megőrizni érdemesnek tartunk? Miként működnek a kollektív emlékezet intézményei, hogyan függenek össze azok játékszabályai a technológiai környezettel? Az élő archívum semmi egyéb, mint az aktív emlékezetőrzés és memóriaalakítás megannyi módszerének, technikájának összessége. Miként emlékszünk vissza, s a kulturális örökség miként lesz megbonthatatlan kánonná? Mi marad fenn, mi tűnik el az archívumok mélyén? Miként változhat a kulturális hierarchia, mit jelent annak metamorfózisa? Végül pedig: miként alakítja át az élő archívumokat a digitális dokumentumok megjelenése, a technokulturális változás, amelyet internetként vagy globális informatikai infrastruktúraként ismerünk? Ezekre az absztrakt, művészetelméleti kérdésekre kíván ez a sorozat konkrét válaszokat adni. Egy-egy cikk esetelemzéseket kínál, s azt ígérhetem az olvasónak, ha az élő archívum komoly társadalomtudományi kérdés is, én azért igyekezni fogok nem túl unalmas, s amennyire tőlem telik, szórakoztató is lenni. Azok vagyunk, amire együtt emlékezhetünk. Az élő archívum ügye tehát: közügy. Játékszabályait kisebb mértékben olyan cikkek is alakítják, mint ezek, s nagyobb mértékben az olvasók.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 18. szám, 2024. május 3.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024