Csak virtuálisan

Illiberális vagy akármilyen államunk határainál sűrű, fekete felhők tornyosulnak. Nyájas olvasónk ezt a saját megfigyelései alapján is tudja, ám ha mégse tudná, elég, ha a nemzeti konzultáció kérdéseire futó pillantást vet. Mit gondolunk arról, hogy Brüsszel Magyarországon is migránsgettókat akar létrehozni?, hangzik a negyedik kérdés, melynek olvastán az igaz hazafi hátán a szőr feláll. Nem, nem, soha, kiáltjuk egy emberként és oly erőteljesen, hogy tiltakozásunk megrengeti a Kárpátok bérceit, majd onnan visszaverődvén szívünkig hatol. Brüsszel még több fegyvert küldene Ukrajnának, olvassuk a hatodik kérdésben, amely persze nem kérdés, kormányunk ugyanis a kérdés és az állítás közötti szubtilis különbséget nem ismeri. Hiányzott az iskolából, amikor ezt tanították, van ilyen. Mi viszont okosak vagyunk, tehát tudjuk, hogy amit Brüsszel akar, az eo ipso bűnben fogant, tehát csakis rossz lehet.

Hír

Boltlista

Kedves Olvasónk!

Itt vásárolhatja meg az ÉS aktuális számát:

TOVÁBB >>>

 

 

Tovább
Esemény

Paul Lendvai-díj

2023-12-06 00:00:00

Paul Lendvai 2012-ben díjat alapított olyan magyar újságíróknak, akik magyar nyelvű, a magyar nyomtatott és internetes sajtóban kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeikkel azt kiérdemlik. A nettó ezereurós díjban évente egy újságíró részesülhet.
A pályázatot 2024. január 15-ig lehet beadni olyan cikkekkel, amelyek 2022 szeptembere és 2024. január 15-e között jelentek meg. Egy szerző maximum két cikkel nevezhet, amelyet négy példányban kell beküldeni a következő címre: Élet és Irodalom szerkesztősége – Lendvai-díj. 1089 Budapest, Magyarok Nagy­asszonya tér 10. vagy Budapest, 1450 Pf. 84. A kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, tagjai Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Lipovecz Iván, a HVG volt főszerkesztője. Korábban Doros Judit, Matkovich Ilona, Albert Ákos, Rádi Antónia, Tódor János, Urfi Péter, Balavány György, Rab László, Nagy Gergely Miklós és Makai József kapta meg az elismerést.

Tovább

Utazás a vasfüggönyön túlra

Nemes Nagy Ágnes: Amerikai napló (1979)

Nemes Nagy Ágnes utazása tökéletesen beleillik az akkori hidegháborús magyar–amerikai puhatolózásba. Számos írótársával ellentétben ő ugyan nem tett nyilvánvaló engedményeket, mégis eljutott 1979-ben Iowa írói programjára, és ez kiváltságnak számított, olyan nyugati útnak, ami nem volt bárki számára hozzáférhető. László Szabolcs részletes kutatásai körbeírják a korabeli külügyi viszonyokat. Alaposan elemezte, hogyan épült fel az iowai Rezidencia, mi volt a politikai célja, kik finanszírozták, és kik/mely országok vehettek részt a programban. A magyar külügyi hozzáállás progresszív volt. A kiutaztatható írók névsora közös lista, a magyar külügy ajánlott és lehúzott embereket, de az USA pénzügyi erőfölénye végül nagyot nyomott a latba, így a minisztériumi káderek fanyalgása ellenére jutottak ki nem kollaboráns írók. A kiutazónévsor tehát kompromisszum, a kimagasló teljesítmény nemzetközi jutalmazása.

A pénzemberek megérzik a siker szagát

Beszélgetés Saras Sarasvathy professzorral

Saras Sarasvathy indiai–amerikai közgazdász, a virginiai egyetem professzora, a vállalkozói világ elemzője. Tavaly a tekintélyes Globális Vállalkozáskutatás Díjával (Global Award for Entrepreneurship Research) tüntették ki. Kutatásai alapvetően változtatták meg a vállalkozások vizsgálatának szemléletét, a laudáció szerint „a vállalkozói döntéshozatal és a vállalkozási folyamat úttörő kutatásáért” részesült az elismerésben. A közelmúltban ő tartotta Bilbaóban az Európai Unió kis- és középvállalatok éves konferenciájának nyitóelőadását, amelyben ismertette a vállalatalapítás folyamatának öt alapelvét. Vallja, akárkiből lehet vállalkozó, de egy dolgot szem előtt kell tartania: „nyitottnak kell lennie a változásokra, és együttműködőnek partnereivel”. A kkv-kat sújtó késedelmes kifizetések problémájának megoldásához a nemzetközi bankokat igyekszik meggyőzni, hogy nyújtsanak alacsony kamatozású áthidaló kölcsönöket. Csakhogy „a bankokat nem ösztönzi semmi arra, hogy szerepet vállaljanak szociális problémák megoldásában”.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2023