Mirre gondol?

Aznap, amikor Orbán Viktor az úgynevezett békemissziója keretében Moszkva után Pekingbe repült, az oroszok egy hét és fél méteres H–101 robotrepülőgéppel szétlőttek egy kijivi gyermekkórházat és anyasági központot. Ez annyira éles ellentmondásban volt a békemisszió alaptételével, miszerint a nyugati világban mindenki hülye és gonosz, csak a mi Főnökünk akar békét, de ő aztán a varázslatos egyéniségével, roppant diplomáciai tudásával és tömérdek bevethető erőforrásával el is éri, hogy az oroszok most az egyszer rendesen viselkedjenek, az ukránok pedig bárányszelídséggel fogadják el a nekik szánt Trianont, ha nem rosszabbat – szóval a rakétatámadás olyan erős fénnyel világított rá a világpolitikai mágusról szóló mese hazug voltára és ostobaságára, hogy Orbán szorult helyzetbe került. Sokáig hallgatott, közben a stáb nyilván lázasan dolgozott azon, hogy valami emberi érzésre emlékeztető szöveget produkáljon, ha már egyszer muszáj. Csak másnapra sikerült. A lényeg az volt, hogy ő megmondta, az ukránokra mostantól még több szenvedés vár, s ezért „a világhatalmak” (értsd: Amerika) „háborúpárti politikája” a felelős. Ha nem támogatnák katonailag Ukrajnát, akkor ilyen szörnyűségekre nem kerülne sor. Egy árva szóval sem ítéli el a háborús bűncselekmény elkövetőjét, s persze nem tér ki az eddigi háborús és emberiesség elleni bűncselekményekre, Bucsától a gyermekek tömeges elrablásáig, amik indokolják a védekező állam katonai támogatását.

Hír

Boltlista

Kedves Olvasónk!

Itt vásárolhatja meg az ÉS aktuális számát:

TOVÁBB >>>

 

 

Tovább

Üzeneted érkezett

A császár üzenete parabolában szereplő „palota” szó késztetett arra, hogy felidézzem a korábbi gondolatmenetet, amelyet Törvényen kívüli őr című könyvemben már idéztem. A palota, amelynek termein átjutni, amelyből kijutni képtelenség a hírnök számára, felidézheti a mennyei csarnokokat, a kabbala tíz szefiráját, de a lerombolt jeruzsálemi szentélyt, a kultusz, a közösségi identitás hajdani központját is, különös tekintettel arra, hogy a parabolában a palota „összes hátsó falát lerombolták”, és a császár „halálának valamennyi odasereglett nézője előtt” „bocsátotta útjára a hírnököt”, mert „ott állnak körben a birodalom nagyjai”,  akik tanúi a császár halálának, de nem a titkos üzenetnek, amit a császár a hírnök fülébe súgott. A titkos tan a misztikus hagyomány kíváncsiságot keltő képzetét idézi, a csak a beavatottak számára hozzáférhető tartalmat, vagy a későbbi nemzedékek számára alig hozzáférhető, mert elsüllyedt hagyományt.

„Zavart Orwell nőgyűlölete”

Sandra Newmannal Hegedűs Claudia beszélget

Kinek-kinek megvan az egyéni olvasata George Orwell immár hetvenöt éves klasszikusáról. Az 1984 kétségkívül minden idők egyik legtöbbet hivatkozott könyve, emiatt Sandra Newman nagy fába vágta a fejszéjét, amikor újragondolta Orwell totalitarizmus-vízióját. Az ötvennyolc éves amerikai író féltucatnyi negatív utópia megjelentetése után vállalkozott ugyanis arra, hogy – női aspektusból – újraírja az ikonikus művet. A Julia (fordította Lukács Laura, Helikon Kiadó, 2024) szerzőjével Orwell disztópikus világának skizofréniájáról, sorsszerű emberi viszonyokról, női bátorságpróbákról és – a 101-es szoba kapcsán – a legsötétebb félelmekről is beszélgettünk.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2024