Vannak huplik

Megmozdult a föld, mondják komoly emberek, akik nem szoktak a levegőbe beszélni, vagy legalábbis nem állandóan. Valójában persze csak a magyar belpolitika moccant meg, és az is csak épphogy, különösképp, ha figyelembe vesszük, hogy erodálódik az már jó ideje, leheletnyi változásaival pedig a kutya se törődik, legfeljebb mi magunk. Túlbecsülni tehát semmiképp se szabad, ami történt, ám lekicsinyelni is hiba volna; figyelni kell, elfogulatlanul és tárgyilagosan. Viktor apánk építményét a szél lassacskán széjjel fogja hordani, magaskapujú Ilionnak a veszte evvel elkezdődött, hogy bevégződni mikor fog, az nem tudható. Remélhetőleg mihamar, saccolgatni viszont nem érdemes, örüljünk annak, ami a szemünk előtt folyik. Hódmezővásárhelyen Ozgyin Balázs, a Fidesz helyi önkormányzati képviselőjelöltje fojtogatni kezdte Turi Csabát, a Mindenki Magyarországa Néppárt önkormányzati képviselőjelöltjét, hogy ez mit jelent, az nyilvánvaló. Napjaink belpolitikáját némelyek a Kádár-rendszeréhez szokták hasonlítani, talán nem is mindig ok nélkül, mármost a kádári építmény falain is lassacskán bukkantak föl a repedések, végül mégis az történt, ami. A különbség talán abban áll, hogy a létező szocializmus kádereinek egy jelentős része előre látta, mi lesz, és összeácsolta a tutajt, amelyen majd a túlsó partra jut, ezek a mostaniak viszont brutális méretű kompokon menekítik a szajrét, miközben agyilag csököttebb szaktársaik a kulturális élet zsdanovizálása érdekében fáradoznak. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy Andrej Alekszandrovics Zsdanov A művészet és filozófia kérdéseiről című alapvető szakmunkája kötelező olvasmány lesz a bölcsészkaron, legalábbis most még nem. Majd később, esetleg, talán.
 

Hír

Boltlista

Kedves Olvasónk!

Itt vásárolhatja meg az ÉS aktuális számát:

TOVÁBB >>>

 

 

Tovább
Hír

Üveggolyó-díj

2024-06-15 18:00:00

Az Üveggolyó-díjat idén június 15-én adta át
Szakács János, az Írók Boltja vezetője
Darvasi László írónak.
A díjazottat pályatársa, Kemény István köszöntötte.

Az utóbbi évek hagyományaihoz híven
 az est folyamán átadták az Örökös
Törzsvásárló díj
at is, amelyet ezúttal
Czabán György vehetett át.

Tovább

„Utunkat egy folyó kiséri”

100 éve született Rába György

Ferencz Győző korszakolta először líráját második válogatott verskötete, az 1999-es A vonakodó cethal kapcsán. Az első „késő nyugatos” két kötet után 1969-től a 80-as évek végéig teljesen új és eredeti, „a vers belső törvényeit követő”, az avantgárd eredményeit beépítő, álomlogikát is alkalmazó asszociatív, többközpontú, anyagszerűen sűrített Rába lírája. Ezt a 90-es évektől részben felváltja egy „új bensőségesség” „letisztultsága” és – teszem hozzá – realisztikusabb élményközpontúsága. Hozzám a középső korszaka állt legközelebb, ám a 90-es évektől kiadott minden kötetére részletes levélben válaszoltam, kiemelve a bennük talált számos remek verset. (Mesterházi Mónika Evidenciák című esszégyűjteményében a 2006-os Földlakó-kötetet elemezve varázsos versrészleteket idéz.)

„A művészet mindig világítótoronyként szolgál”

Jens Liljestranddal Hegedűs Claudia beszélget

Jószerével nem múlik el úgy nap, hogy ne értesülnénk valamilyen, mindannyiunk életére kiható természeti csapásról. A globális felmelegedésből adódó politikai és morális dilemmákat felvető kérdésekre nemcsak a klímaszakértők, de egyre több kortárs szerző is keresi a válaszokat. Jens Liljestrand svéd újságíró és író napjainkban játszódó, félelmetesen valóságszerű disztópiája is ezt a problémakört járja körbe. A Ha minden véget ér is (Även om allt tar slut, 2021) az ökológiai változásokkal összefüggő világvége-hangulatot ragadja meg, ahol a klímakatasztrófák visszatükrözik a társadalomban, és annak legkisebb egységében, a családban megmutatkozó válságfolyamatokat. A negyvenkilenc éves szerző debütáló regényének alapkérdése az, ki hogyan reagál élet-halál helyzetekben.
A Ha minden véget ér is (fordította Patat Bence, Park Könyvkiadó, 2024) írójával globális életválságokról, kimaxolt örömpercekről és a jövő lehetséges forgatókönyveiről is beszélgettünk. A fordított teremtéstörténetként értelmezhető könyv kapcsán szóba került Ingmar Bergman, aki természetesen metafizikai síkon, de hozzájárult a regény fanyar hangütéséhez. 

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2024