Mélyi József

(Kútvölgyi-Szabó Áron Gettier barlangja című kiállítása december 17-ig látható az Óbudai Társaskör Galériában.)

Az Óbudai Társaskör Galéria pincehelyiségében Kútvölgyi-Szabó Áron installációjának egyik központi eleme egy Holdtérkép. Egy fiókszerű dobozban fekszik, mellette vonalzó. A fiók egy a sok közül, szépen geometrikusan elrendezve helyezkednek el egymáson, mindegyikben csupán egy-két elem: képek, a tudományos megfigyelés eszközei, műszerek, üvegek. Az üvegeken néhol betűk, de feltűnő, hogy sehol nincsenek szöveges magyarázatok. A legtöbb információt talán egy kisméretű, régi földgömb tartalmazza, már rajta van a Szovjetunió, de Észak-Afrikában még sok a francia gyarmat, így megvan a terminus post és ante quem. Kis ábrák, kivágások, anyagminták, műanyag szemcsék egy tégelyben – minden dobozra jut valami enigmatikus.

Tovább

(Eike Berg Széteső világ című kiállítása november 25-ig látható a Deák Erika Galériában.)

Tovább

(Korniss Péter Folyamatos emlékezet című kiállítása 2018. január 7-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.)

Tovább

(A Kis Varsó Rebels című projektje november 5-ig látható a volt központi Mikrofilmarchívumban.)

Tovább

(Szabó Dezső A fény határai című kiállítása szeptember 26-ig látható a Vintage Galériában.)

Tovább

(Farkas Zsófia Nagy halak emlékezete című műve előreláthatólag az őszi fagyok beálltáig látható a Duna belvárosi szakaszán.)

Tovább

(Hermann Ildi Hiányzó történetek című kiállítása augusztus 6-ig látható a 2B Galériában.)

Tovább

(A Milieu et l’ego című kiállítás július 9-ig látható az Inda Galériában.)

Tovább

Tovább

1908-ban Popper Leó egy rövid kritikát írt a berlini szecesszionisták budapesti tárlatáról. Bírálta benne Lovis Corinth és Max Liebermann munkáit, csalódott, mert azt várta, hogy akiket a vaskalapos II. Vilmos császár a csatornaszennyel állított párhuzamba, csakis nagy festészetet alkothatnak. A magyar művészek, a „Mieink”, ennél sokkal frissebbek – állította Popper a Huszadik Század hasábjain –, művészetük elevenebb, a németekkel ellentétben tudják, hogy a festészetnek nem minden lehet tárgya, csak motívuma. Néha kissé hitetlenkedve előveszem ezt az írást, több mint száz évvel ezelőtt mennyire más horizonttal rendelkezhetett kritikusként Popper, a rövid életű, de Lukács Györgyre nagy hatást gyakorolt, csodálatos gondolkodó. Mennyivel természetesebb volt az akkori Béccsel még szorosan összenőtt Budapestről – európai perspektívából – bizonyosságokkal látni, érteni, elemezni, sőt bírálni Berlint, a nagy német művészeket. Akkoriban sem voltunk persze a centrumban, nem voltak mindennaposak a nagy kiállítások, s bár 1907-ben az éppen megnyílt Nemzeti Szalon tavaszi kiállításán a Gau­guin-képek mellett Cézanne és Matisse művei is megjelentek, a nagyközönség inkább csak a Párizsból hazaérkezők beszámolóiból értesülhetett a művészet haladásáról.

Tovább

(A Szeretlek című kiállítás április 21-ig látható a Hybridart Galériában.)

Ha van valami, amivel a kortárs képzőművészetben nem lehet foglalkozni, akkor az a szerelem, amely elavult, megfoghatatlan és kegyetlen. Nyilván részben e tulajdonságai miatt persze mégis téma lehet – szerelemmel kapcsolatos kiállításokat az elmúlt években is sokfelé rendeztek. Két fiatal kurátor, Don Tamás és Szilágyi Róza most tizenhárom fiatal művészt vagy művészpárost kért fel, és friss munkáikból állították össze a Szeretlek című kiállítás anyagát. Ha valaki a cím ismeretének hiányában nézné meg a tárlatot, valószínűleg nem jönne rá azonnal, mi volt az eredeti hívószó; az összetartó fogalom lehetne akár az életérzés vagy az intimitás, címként pedig működhetne a Giccs és erotika vagy a Vágy és vágytalanság is – a szerelemhez mindennek csak közvetve lenne köze.

Tovább

(Németh Hajnal Fehér dal – többek között című kiállítása március 19-ig látható a Trafó Galériában.)

Tovább

(Az Expozíció – fotó/művészet 1976/2017 című kiállítás február 24-ig látható a Vin­tage Galériában.)

Tovább

(Az Újrakezdett helyek című kiállítás 2017. január 6-ig látható a Trapéz Galériában.)

Tovább

(Hubert Czerepok Nemzeti tájképek című kiállítása december 4-ig látható a Trafó Galériában.)

Tovább

(Felsmann István Kötött pályák című kiállítása október 27-ig látható az acb Attachmentben.)

Tovább

Tovább

(A szentendrei Art Capital rendezvénysorozat október 16-ig tart.)

Tovább

(A Modern mecénások című kiállítás szeptember 25-ig látható a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban.)

Tovább

(Az Olimpia és politika – Berlin/Barcelona 1936 című kiállítás augusztus 28-ig látható a Centrális Galériában.)

Tovább
Élet és Irodalom 2024