Kovács Zoltán

Tovább

Kurucz Árpád fotóriporter Népszabadság-beli felvételén azt a pillanatot látjuk, amint az Európai Uniót elítélő parlamenti (voltaképpen Fidesz-KDNP) határozat után a vezető párt néhány képviselője körbeveszi a kormányfőt, és láthatóan felszabadultan, a jól végzett munka örömével váltanak pár szót a friss határozatról. Miről szól a friss határozat?

Tovább

Tovább

Amit a Jobbik a parlamentben művelt, annak sok értelme természetesen nincsen, azt viszont megmutatta, hogy már milyen kevés is mekkora bajt képes okozni a kormánypárt soraiban, milyen komoly bizonytalanság és tanácstalanság mutatkozik, ha nem úgy megy minden, ahogy a Fidesz kitalálta.

Gyakorlatilag senki sem volt a helyén a kormánypárt vezetői és a kormánypárt parlamenti tisztségviselői közül, noha mind a teremben tartózkodott. Feltehetően házjogi gondok is vannak azzal a határozattal, amelyik végül is megszületett, de hogy ott, az ordibálás közepette senki sem tudta, hogy mit kellene tennie, az szembetűnő.

Tovább

Tovább

A hét közepén arról számoltak be az újságok, hogy rendőrkézre került két kecskeméti férfi, akik csigagyűjtés közben méreten aluli állatokat is összeszedtek, és ezzel jelentős kárt okoztak: mintegy ezer méreten aluli csigát raktak vödreikbe a városhoz közeli Katonatelepen. A rendőrségi ügyeletre polgárőr tett bejelentést, hogy két engedéllyel nem rendelkező férfi csigákat gyűjt a város külterületén. A hír vételét követően a városi rendőrkapitányság járőrei feladatot tisztáztak, majd haladéktalanul a tett színhelyére siettek, nem sokkal később a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai is az elkövetés helyszínére érkeztek.

Tovább

Tovább

Tovább

Mindennap ugyanabban az időben, délután négy óra körül kanyarodom a nyolcadik kerületi Rezső térről a Delej utcára, az utca egy szakasza a Heim Pál kórház hátsó bejárata. Itt hozzák-viszik a beteg gyerekeket, a környéken parkolnak a halálra rémült szülők, akik biztató szóra várva állnak a kórházi folyosókon órák hosszat, ezért aztán a fővárosi parkolóhatóság büntetési-beszedési rátája a környéken jelentősen meghaladja a fővárosi, az országos, sőt, alighanem az európai átlagot. És itt dohányzik a kórház népe reggeltől estig, itt a kijelölt dohányzási hely.

Tovább

Tovább

Közokirat-hamisítás gyanúsítottjaként hallgatta ki a rendőrség Tóth Miklóst, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánját – értesült a Népszabadság. A rendőrség a lap érdeklődésére annyit közölt, hogy szabadlábon hagyása mellett kihallgattak egy T. Miklós nevű férfit a korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály nyomozói, aki egyik fővárosi egyetem vezető beosztású tisztségviselőjeként tavaly júniusban három hallgató elektronikus leckekönyvébe valótlan érdemjegyet írt. (Nem mellékesen: Tóth Miklós Schmitt Pál plágiumügyében is feltűnt, sietve közölte: nincs ok feltételezni, hogy az a bizottság, amely elbírálta Schmitt doktoriját, megalapozatlan döntést hozott volna. A tudomány magára még adó ismert embereinek nyomására a testnevelési egyetem vezetése úgy döntött, vizsgálóbizottságot alakít, ennek Tóth maga is a tagja volt. A Schmitt-botrány kellős közepén a MOB alelnökévé választották.)

Tovább

Tovább

Tovább

A kormányportálon tavaly július 27-én megjelent tájékoztatás szerint a Fidesz vezette kormány olyan törvényjavaslatot nyújt be a parlamentben, amely az országgyűlési választásoknál bevezeti az előzetes választási feliratkozást. „Erről szeptemberben dönt a parlament” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádióbeli nyilatkozatában, és kifejtette, hogy a javaslat szeretné megvédeni a közügyek iránt kevéssé érdeklődő állampolgárt a fölösleges zaklatástól. „Nem kell zargatni, akit nem érdekel.” Hozzátett még valami zavaros eszmefuttatást, hogy, „eddig az állam állította össze a választói névjegyzéket, de ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap”. Aki pedig nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogják „zargatni” választási akciókkal. Hogy ez a regisztráció egyben a választójog szűkítését jelenti, mert fölösleges adminisztrációs lépcsőt épít be, arról Orbán nem beszélt, ezzel szemben többször aláhúzta, hogy az állampolgárt meg kell védeni a fölösleges zargatástól.

Tovább

Tovább

Lógjon! – ezt kiabálta a parlamentben 2010 nyarán egy képviselő Meggyes Tamás mentelmi jogával kapcsolatban. A képviselő ezt nem tagadta, mint kifejtette, a mentelmi jog felfüggesztésére tett megjegyzést, ezért kiabálta, hogy „függesztődjék fel, azaz lógjon”. Hozzátette, hogy a bekiabálás „klasszikus parlamenti műfaj”, és pártja nem bünteti „a radikalizmust, a szókimondást, a humornak ezt a formáját”.

Nemrégiben egy szélsőjobboldali csoport tagjai megálltak egy békásmegyeri templom kerítése mellett, és karlendítéssel rasszista szövegeket ordítottak. A rendőröknek azt mondták, hogy a kerítés magasságát akarták megmérni a karjukkal. Nem lett belőle ügy.

Tovább

Tovább

Tovább

Beszéljünk a képmutató arroganciáról, itt van mindjárt a Professzorok Bat­thyány Köre pécsi csoportjának nemrégi nyilatkozata, amit a Hallgatói Hálózat februári tüntetéseivel kapcsolatban adott ki: „(a professzorok csoportja) aggodalommal figyeli a PTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karán a Hallgatói Hálózat által február 11–12-re tervezett »Szabadegyetem« rendezvényt. A HaHa egy senki által meg nem választott, a hallgatók képviseletére fel nem jogosított csoportosulás, amelyről rövid idő alatt kiderült, hogy külföldről támogatott politikai erők játékszerévé vált. (...) Reméljük, hogy azok az oktató kollégák, akik a Hallgatói Hálózat mozgalmához csatlakoztak, felismerik a helyzet fonákságát, és céljaikat nem a diákság hátára felkapaszkodva, egy illegitim szervezet útján próbálják meg elérni.” (Pécs, 2013. február 7.)

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024