Váradi András

Tovább

A cím magyarázatot kíván. A magyar nyelvben a játék szó több jelentéssel bír, jelzi a „játszás” folyamatát (legyen az bármi is), és általánosságban jelöli azt is, amivel játszunk (vö. játékszer). Az írás címe ez utóbbira utal (noha fellengzősnek ható), és ahogy látni fogja az olvasó, leginkább kifejezetten gyermekek számára készült játékokról (játékszerekről) lesz szó. A cím második fele (filozófia) pedig az írás genezisére és előtörténetére utal: pár éve filozófus barátom ösztökélésére írtam egy Órafilozófia című dolgozatot (ÉS, 2016/51–52., dec. 21.), ugyanis ő jól ismerte a karórák iránti atavisztikus vonzalmamat. Nemrégiben nálunk járt vendégségben, és felfedezte (nem volt nehéz), hogy a COVID-idők itthon töltött hetei lakberendezési módosításokat eredményeztek a nappalinkban. Nevezetesen az egyik egész falat beborító könyvespolcra a könyvek helyére játékok kerültek ravaszul oldalról és hátulról jövő fénnyel megvilágítva, a kérdéses könyvek pedig a lakás egyéb helyiségeiben találtak új életteret maguknak.  Karácsonykor majd ezeket a játékokat világítjuk ki, jöhetnek az unokák.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Baráti noszogatásra nekiálltam, hogy összeszedjek néhány, a koronavírus-megbetegedéssel kapcsolatos fontos tudnivalót. Az eredeti, naponta frissülő levélfolyamot egybegyúrtam, megkurtítottam, így genezisének bája elveszett, de az információ megmaradt. Egyúttal felhívom a figyelmet az általános tudnivalók leghasználhatóbb tárházára (koronavirus-kisokos.eu), amelyet – legnagyobb büszkeségemre – fiatal kutatókollégáim szerkesztenek, és amely az MTA honlapjára is kikerült.

Tovább

Tovább

Tovább

Így is, úgy is lenyomják a torkán. Mármint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) torkán a kormány, pontosabban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM, a továbbiakban minisztérium) átalakítási, finanszírozási koncepcióját. A koncepció – amelynek lényegét alább írom le – egyesek szerint az MTA megregulázása (deresre húzásása), amelynek mozgatórugója az autonóm intézmények lerombolásának szándéka. Mások szerint pedig épp ellenkezőleg, a koncepció az MTA és a magyar tudomány javát szolgálja. Magánfelmérésem szerint a tudományos életben az egyesek alkotják az elsöprő többséget.

De nézzük meg, hogyan működik az Akadémia, és mi az az új koncepció, amellyel a kormány néhány hónapja előállt.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024