Covaciu Norbert

Ugron Zsolna: A nádor asszonyai. Libri Kiadó, Budapest, 2016, 334 oldal, 3490 Ft

Ennyi lenne a szépirodalom? A megfelelő szavak helyes sorrendbe rakása? Vagy a nem megfelelőké? Távol álljon tőlem, hogy megválaszoljam a kérdést, nálam sokkal bölcsebbek sem tudták, ők sem adtak számomra teljesen elfogadható meghatározást. Érezhető ugyan valamiféle szenvedély az író és műve között, ami talán egy másik mérőeszköze – a sok más mellett – az irodalmi értéknek, de ez számomra nem elég. Most nem valami elitista irodalom-meghatározásra kell gondolni, csupán azt mondom, hogy a szépirodalom túlmutat a szavak bizonyos kritériumok szerinti mondatokká formálásán.

Tovább

Babos Krisztina és Pintér Tamás (szerk.): Mesék a Nagy Háborúból. Kovács György harctéri naplója. Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, Budapest, 2016. 263 oldal, 4000 Ft

Nem egy hagyományos értelemben vett naplót olvashatunk, ha belelapozunk Kovács György írásaiba, már csak azért sem, mert gyakran le is rajzolta a látottakat, más helyen pedig versbe foglalta. A szerkesztők három tematikus részre osztották a kötetet. Az első részben a különböző történetek kapnak helyet néhol az ide vágó rajzokkal kiegészítve, a másodikban a szerző versei szerepelnek, míg a harmadikban a rajzai képaláírásokkal.

Tovább

Philip Roth: A Portnoy-kór. Fordította Nemes Anna. Európa Könyv­ki­adó, Budapest, 2014. 267 oldal, 2990 Ft

Tovább

Pierre Michon: Kisbetűs életek. Fordította Szőcs Imre. Gondolat Kiadó, Budapest, 2014. 202 oldal,2990 Ft

Tovább

Lovas Ildikó: Cenzúra alatti. Készülődés szabómagdaságra. Kalligram Könyvkiadó, Pozsony, 2014. 330 oldal, 2990Ft

Tovább
Élet és Irodalom 2024