Zádori Zsolt

A határon zajló eljárások teljesen rendezettek, a tranzitzóna jól működik, a kiépített kapacitások megfelelőek. Itt mindenki beadhatja menedékkérelmét, amelyet elbírálnak hatóságok – mondta Kósa Lajos, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke Röszkén. A bizottság kihelyezett ülést tartott, de lehunyt pillával Kósának nem volt értelme annyit utaznia. Mert ha kicsit is odafigyel, a helyszínen láthatta volna: az eljárások jogszerűtlenek, a tranzitzóna nem működik, a kapacitások pedig elégtelenek.

Tovább

Másfélszer több embert tartanak fogva magyar börtönökben, mint amit a jogszabályok lehetővé tennének. A hazai börtönzsúfoltságot a strasbourgi bíróság embertelennek ítélte, és a rendszerszintű probléma felszámolására kötelezte a magyar államot. „Börtönöket építünk íziben” – egyelőre ennyi a kormány reakciója.

Tovább

Nyakunkon a „megélhetési bevándorlók” – állítja a Fidesz. S annak szemléltetésére, hogy mire számítsunk, mindent bevet. A kormányfő menekülttáborrá alakuló országot vizionál, de akad olyan képviselő is, aki a menedékkérők elbliccelt pizzaszámlái miatt kesereg. Ennél azért komolyabb a helyzet a határszélen meg az ország felhőrégióiban is.

Tovább

A miniszterelnök „kőkemény, a bevándorlást legkevésbé sem támogató hatósági és belpolitikát” ígér. Ebben az a különös, hogy az országra nem nehezedik elviselhetetlen migrációs nyomás, az „illiberális bevándorláspolitika” pedig már jó ideje működik nálunk.

Tovább
Élet és Irodalom 2024