A Wall Street Journal szerint Spiró György Fogsága a 2015-ös év egyik legjobb regénye, a lap tizes toplistáján többek között a Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk legújabb könyvével együtt szerepel. Tíz évvel megszületése után adták ki angolul Spiró gigantikus történelmi regényét: a Captivity a Restless Books gondozásában jelent meg Tim Wilkinson fordításában, aki Kertész Imre műveit is átültette angolra.

A mű novemberben jelent meg az amerikai könyvpiacon, és máris nagyon pozitív visszhangot váltott ki. Például Adam Kirsch kritikus szerint a magyar regény jobb, mint a Ben Hur, méltatta a szerző kivételes történelem ismereteit, amelyek segítségével megjeleníti a politikai intézményeket és a társadalmi berendezkedést az időszámításunk szerinti első század Római Birodalmában.

Január 13-án szerdán 17 órakor az Írók Boltjában bemutatják az ÍRÓK BOLTJA első e-könyvét, mely az ÉLET ÉS IRODALOM irodalomkritikai sorozatának első ötven szövegét tartalmazza.

A fotókat Károlyi Péter készítette

Az 50. kvartett 2015. november 25-én, szerdán délután 5 órakor volt az Írók Boltjában.

A beszélgetés témája: Schein Gábor: Svéd című regénye volt.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Kálmán C. György, Szilágyi Zsófia és Visy Beatrix.

Könyvbemutató 2015. november 24., Írók Boltja

Minden embert, a pedagógusokat is megillető alapvető jog az információs önrendelkezés szabadsága. Ezt a szabadságot számolja fel az a rendszer, amely alapján a tanárok személyes adatainak széles körét törvénysértően és alkotmányellenesen az Oktatási Hivatal által fenntartott adatbázisba rendezik.

A pedagógusokat és az intézményvezetőket olyan rendszeres egyéni és csoportos önértékelésre kötelezik, aminek eredményeit az Oktatási Hivatal központi adatbázisában tárolják majd. Az új szabályok az ország valamennyi pedagógusának rendszeresen frissülő profilját tartalmazó központi adatbázist hoznak létre, amelynek céljairól és az adatkezelés korlátairól az erről szóló jogszabályok alig mondanak valamit. A homályban hagyott szabályozás alapján törvénysértő módon zajló rendszeres központi ellenőrzés és maga az adatbázis a pedagógusok alkotmányos jogainak sérelmét okozza.

Az Eötvös Károly Intézet elemzését mellékeljük.

Az alábbi linkre kattintva olvasható a szöveg.

http://polanyi.bme.hu/folyoirat/2004/2004-05-talalkozas_gonzc_arpaddal.pdf

Ki volt Andrassew Iván?

Az Andrassew Iván életművének gondozására létrejött civil társaság  Ki volt Andrassew Iván? elnevezéssel  pályázatot ír ki összesen 1 millió forint értékben. Andrassew Iván életműve 2015. január 14-én lezárult. A pályázók feladata az, hogy a rendelkezésre álló, illetve felkutatható források – történeti adatok, publikációk, kortársi visszaemlékezések – felhasználásával adjanak személyes választ a pályázat címében foglalt kérdésre. A pályázaton bárki részt vehet. A digitalizált pályaművet (vagy annak elektronikus elérhetőségét) a civil társaság honlapján megadott e-mail-címre (kivoltandrassewivan@gmail.com) kell benyújtani 2015. december 1-jéig. (A honlap a www.csomopont.hu/andrassew címen elérhető.) A pályázat eredményhirdetésére 2016. január 14-én, Andrassew Iván halálának évfordulóján kerül sor.