A legnehezebb helyzetbe akkor kerültünk a szegedi vasútállomáson, meséli a Népszabadságban Tanács Istvánnak a migránsokat segítő civil MigSzol Csoport egyik aktivistája, amikor megjelent a téren a Betyársereg negyven tagja a fekete jelmezbáli maskarájában, s kérdezték, hogy miért nem a magyarokon segítünk.

Mi történt erre?

Adtunk nekik is vizet, negyven betyár belefér.

Nagy kár, hogy nem készült felvétel a történtekről, bár így is biztosak vagyunk benne, hogy a Betyársereg tagjai, miután megitták a vizet, szépen megköszönték, majd elérzékenyülve az önkéntesek jóságán és emberségén, maguk is beálltak ételt és italt osztani a menekülteknek. Annak is van, persze, némi valószínűsége, amit a helybéliek mondanak, tudniillik, hogy amikor a betyárok megitták vizet, azonnal erőre kaptak, s nagy lármával továbbtrappoltak a déli határ felé, hogy személyesen védjék meg a magyarságot a betolakodóktól.

„Történelmi megállapodásról” áradoztak a kimerült résztvevők. Huszonegy havi alkudozáson voltak túl. Tizenhárom esztendei mélyfagyasztás után olvadás kezdődhet Irán és a nagyvilág kapcsolatában. A több mint százoldalnyi, pontokba szedett joggyötrelem és az öt technikai melléklet lényege: az iráni atomfegyverkezést némiképp elhalasztották. Vagy nem. Márpedig történjék bárhogy, a történelem folytatódik.

Fideszes vörös farok az ellenzéki vélemények végén, a kényelmetlen információk elhallgatása és a kormánypárti narratíva szolgai követése – ezekkel az eszközökkel élt az állami tévéhíradó a Quaestor-botrány kezelésekor. Tartalomelemzés.

A kánikula és az uborkaszezon ellenére is van miről beszámolni a romagyilkosságok körüli igazságszolgáltatási eljárások univerzumából. Ügyünk egyre csak terebélyesedik, mindazonáltal Zen-kóant idéző módon elnyelődni is látszik a mély örvényű mocsárban, ami a ma. 

Vágvölgyi B. Andrása szerző további cikkei tovább tovább
Koltai Tamás (1942–2015)

2015. július 25-én, azaz holnap lesz Réz Pál 85. születésnapja. Ebből az alkalomból felkértünk kilenc szerzőt a nagyon sok közül, aki be­csüli, nagyra tartja, szeretettel gondol rá, hogy írjon egy flekket róla, neki és mindannyiunknak. Alább a beérkezett születésnapi szövegeket közöljük. Isten éltesse sokáig Réz Pált!