Azt már az elején le kell szögeznünk, hogy ha egy bírónő videofelvételek tanúsága szerint három alkalommal is körömlakkot, fogkefét és parfümöt lop a drogériából, attól még hozhat kiváló ítéleteket, akár lopási ügyekben is. Továbbá tarthat a lopásról kitűnő előadásokat joghallgatóknak, s adhat megszívlelendő tanácsokat ifjú kollegáinak.

Ezt abból az alkalomból írjuk, hogy a Központi Nyomozó Ügyészség szép csendben megszüntette a nyomozást a drogériából tavaly nyáron körömlakkot, fogkefét és parfümöt lopó bírónő ellen, ám erről nem értesítették a nyilvánosságot. A 444.hu különféle mendemondák alapján hívta fel az ügyészség szóvivőjét, aki elmondta, hogy csakugyan, a bírónő ellen megszüntették a nyomozást, mert „tényállási elem hiányában tette nem bűncselekménynek, hanem szabálysértésnek minősül”. A bírónő egyébként az igazságszolgáltatás magas erkölcsi nívójának megfelelően a lopás óta nem ítélkezik, csupán háttérmunkát végez az egyik bíróságon.

A politikai rendszerváltás előestéjén készült közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság felének nem volt egyértelmű orientációja arról, hogy milyen gazdasági-társadalmi modellt szeretne (A politikai közvélemény néhány általános jellemzője, Magyar Közvélemény-kutató Intézet, 1989. Magyarország Politikai Évkönyve 1990). Másik felének negyven százaléka továbbra is szocializmusban akart volna élni, de nagyjából ugyanennyien szavaztak az ellenkezőjére is. Abban viszont a többség egyetértett, hogy jobb lenne az országnak, ha a „Nyugathoz” tartozna. A társadalom zöme ekkor már nem ahhoz viszonyított, hogy a szocialista táboron belül nálunk a legjobb a helyzet, a „legvidámabb barakk” vonz- és megtartó ereje eltűnt, hanem Nyugat-Európát tette meg elvárásainak, követeléseinek mércéjéül. Ezen belül is annak jólétét, jóval kevésbé a szólásszabadságát, plurális berendezkedését. A kutatás szerint a demokrácia fogalmába a többség a nyugati jóllétet is beleértette.

Petschnig Mária Zitaa szerző további cikkei tovább tovább
Gáli Józsefről
(Erdély)

Egy perc húsz másodpercig tartott a kamerák kereszttüzében két kínai politikus történelmi kézszorítása Szingapúrban. A több mint jelképes jattig hosszú menetelés vezetett. Hatvanhat évvel a kínai polgárháború befejezése után először találkozott a pekingi elnök-pártfőtitkár és a tajvani első ember. „Egy családot alkotunk – mondta Hszi Csin-ping. – A Tajvani-szoros mindkét oldalán megvan a képesség és a bölcsesség arra, hogy mi magunk oldjuk meg a fönnálló problémákat.” Az erőviszonyok ismeretében azonban nem kétséges, hogy a Nagy Testvér kit tart úrnak a közös házban.