Idén februárban a CNN számba vette a világ legrondább emlékműveit, a listát pedig időnap előtt közzétette a weboldalán. Nagy hiba volt. A hírtelevíziók doyenjének tudnia kellett volna, hogy valahol Európában olyan – nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű – monumentum van születőben, amely, ha kész lesz, minden korábbi képződményt elhomályosít. Kim Ir Szen, Szaparmurat Nijazov, Nagy Péter vagy Dzsingisz kán szobrát éppúgy, mint a bagdadi diadalívet. Nem is szólva a breszti citadellában levő háborús emlékműről, amely szintén nem túl szép, sőt fölöttébb ormótlan, s mint ilyen, a rút emlékművek listáján előkelő helyezést kapott, viszont amiről szól, az igaz. 1941 júniusában az előrenyomuló német haderő csaknem egy hónapon át tartó harcok és komoly áldozatok árán tudta bevenni a breszti erődöt, amelyet határőrök védelmeztek gyakorlatilag az utolsó csepp vérükig. Érthető, hogy a szovjet utódállamokban a CNN listájának ez a tétele igen nagy felháborodást váltott ki, így aztán a hírtelevízió az egész listát visszavonta.

(1954–2014)

Az utóbbi hónapokban több makrogazdasági elemző és nemzetközi szervezet hívta fel a figyelmet az Oroszországban zajló kedvezőtlen gazdasági folyamatokra. A geopolitikai krízis és a nyugati országok szankciói tovább erodálják a befektetői bizalmat és a gazdasági növekedést, amelynek lassulása szerkezeti okok miatt már korábban elkezdődött. Az orosz vezetés a területi expanzióban látja a politikai haszonszerzés és a népszerűségvesztéssel járó reformok elodázásának lehetőségét, de a Krím félsziget elfoglalása és az ukrán válság további terhet rak az amúgy is sérülékeny gazdaságra.  

Petschnig Mária Zitaa szerző további cikkei tovább tovább
Háborús propaganda a színházban

Vasárnapra virradó éjjel titokban helyére emelték a náci Németországot szimbolizáló birodalmi sast, valamint a megszállt Magyarországot jelképező Gábriel arkangyal szobrát a Szabadság téren; a kormány emlékműve – mint felirata is hirdeti – az 1944. március 19-i német megszállás áldozatainak állít mementót. A szégyenteli akciót megelőzően folyamatos volt a tiltakozás a történelemhamisítás ellen. Az elhangzott beszédekből az alábbiakban közlünk.