Enyhén aggasztó, hogy az a kormány, amelyik annak idején határozott célként jelölte meg a hazai gazdaság külföldtől történő függésének lazítását, annak súlyos kitettségét tervezte megszüntetni, most sápadtan lesi az uniós utalványozásokat meg azt, hogy német és japán autógyárak mikor kezdik végre tömegszériában termelni az új konstrukciókat.

Hogyan növekszik a magyar gazdaság?

A kérdés nem is elsősorban mennyiségi, hanem hogy bekövetkeznek-e olyan pozitív intézményi, szerkezeti változások, amelyek megállítják leszakadásunk folytatódását, és tartós konvergenciát garantálnak az előttünk járókhoz. 

Petschnig Mária Zitaa szerző további cikkei tovább tovább
Szerbhorváth Györgya szerző további cikkei tovább tovább

Egyre jobban terjed a „biztonságos helyek” kialakításának a mozgalma is, vagyis annak érvényre juttatása, hogy ha valamely vélemény nem tetszik, annak a képviselőjét ne engedjék be a kampuszra. Sőt ha például csak egy fintorral vagy fejrázással reagál valaki egy többek által pozitívnak tartott álláspontra, akkor az illetőt kivezetik a teremből.

A jelen helyzetben szó sincs egységes kurd nemzetiségről (a nemzetté válás gyakran vitatható kérdéseit most hagyjuk el). Különféle országokban, sajátos törzsi és nemzetiségi viszonyok között élő, saját nyelvjárásukat beszélő csoportok halmazáról beszélhetünk. Közös kurd irodalmi nyelv, sőt egységes kurd írásbeliség sem létezik.

Mi a közös az Európát elözönlő menekültekben, az ausztrál őslakosokban, az indiai gátépítések miatt kitelepített állampolgárokban, a délszláv háború áldozataiban vagy az Abu Ghraibban megkínzott foglyokban? A kortárs társadalomtudományos diszkurzusok mindegyik csoport tagjaira előszeretettel hivatkoznak homo sacerként. 

Lipovecz Iván 70 éves
Sokféleség és egység, avagy a tanulóképesség elapadásáról és helyreállításáról

Az első Fidesz-kormányzás idejére már világossá vált, hogy a „sima” demokrácia és a „liberális” demokrácia hívei két különböző értelmezési keretben gondolkodnak.

Színház és menekültek