avagy fogva tartásom története

A kormányfő egy nyár eleji székesfehérvári beszédében sok más gondolat mellett a következőt mondta: „(…) emlékezzünk meg arról, hogy ennek a városnak Hóman Bálint volt az országgyűlési képviselője, akit nemrégiben jogi értelemben teljes mértékben rehabilitáltak. Ez a városunk rehabilitáció­ját is jelenti, ezért üdvözöljük ezt a döntést, és örülök annak, hogy Hóman Bálint emléke Székesfehérvár városából nem tűnik el, és reméljük, hogy hamarosan a tudományos és közéleti rehabilitáció is meg fog történni.”

Ebben a mondatban öt állítás van, ebből az egyetlen értelmes és igaz, hogy Hóman a város országgyűlési képviselője volt. További három zavaros, egy pedig súlyosan félrevezető.

2015. augusztus 18-a Törökország történelmi napjaként vonul be az ország történetírásába. Világossá vált, hogy a június 7-i választások alapján Törökország legnagyobb parlamenti pártjává vált, de az egypárti kormányzás lehetőségét elvesztett egykori kormánypárt nem lesz képes koalíciós kormányt alakítani. Vagyis a jelenlegi helyzetben elvesztette a kormányzás lehetőségét. Ezzel egy időben Ahmet Davutoğlu kijelölt miniszterelnök is visszaadta megbízatását az államfőnek. Ügyvezetőként továbbra is ő a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök 2000 novemberében remek beszédet mondott Tarpán, a Tisza gátjánál. Ecsetelte, hogy a gát felújításával milyen nagyszerű helyzet alakult itt ki, mennyire biztonságban élnek a folyóparti települések lakói, hiszen mindent megtett a kormány a Tisza áradásaival szemben. Bő három hónap múltán a beszéd helyszínétől mintegy háromszáz méterre súvadt – vagyis fagylaltként olvadt – a gát az őrületes víznyomástól.

Az 1941-es kőrösmezői deportálás 74. évfordulójára emlékezve
Leo Valiani, a hatvan évvel ezelőtti milánói felkelés egyik vezetője
A következmények nélküli kontinens