A XX. SZÁZAD TÖRTÉNETE

Betűméret növelése  Betűméret csökkentése


1961. január, Tanzánia – Kibondóban jó ideje tartott a szárazság, pedig a bennszülött időjósok minden praktikát kipróbáltak, hogy vizet facsarjanak az égből, de felhő híján nem sikerült nekik. Az aszály elpusztított szinte minden növényt. Végül a bennszülöttek éktelen haragra gerjedtek, és a dzsungel mélyére kergették az időjósokat. Nem bírták tovább hallgatni a hatalmas, több napig tartó felhőszakadásról szóló jövendölést.

1961. január, USA – Washingtonban egy egyetemi orvostanár arról értekezett, hogy ha beindul az űrközlekedés, akkor az idős embereket a Holdra kell szállítani. A Holdon ugyanis a gravitáció hatoda a földinek, így az idős emberek súlya is hatoda lesz, és nem kell botra támaszkodva, elöregedett izmaik kiszolgáltatottságától szenvedniük, könnyedén rohangálhatnak a Hold felszínén.

1961. január, Anglia – A Middlesex grófság közegészségügyi tisztviselője újságcikkben fejtette ki véleményét a dohányzó gyerekekről. Törvény tiltja, hogy a 16 év alatti gyerekeknek darabszámra adjanak el cigarettát a trafikosok, azok mégis megtették. Sőt, az iskolák környékén működő trafikok az egészen kicsi gyerekeknek fél szálat is adtak.

1961. február, NSZK – A járókelők hangos horkolásra lettek figyelmesek. A hangok egy parkoló autó csomagtartójából szűrődtek ki. A jóakarók értesítették a rendőrséget, és csakhamar kiderült, hogy a horkoló férfi még az éjjel balhézott össze a feleségével, s hogy meg ne fázzon, befeküdt az első nyitva talált kocsi csomagtartójába.