A XX. SZÁZAD TÖRTÉNETE

Betűméret növelése  Betűméret csökkentése


1960. július, USA – Amerikai üzletemberek, mert elegük lett a felfokozott élettempóból, megalakították a halogatók klubját. A szervezet kétszáz tagot számlált. Ebben az évben magas pénzdíjjal járó irodalmi pályázatot írtak ki annak a szerzőnek a jutalmazására, aki a halogatás erényét legkiválóbban ábrázolja. Az első díjat egy háziasszony vehette át, a műve egyetlen mondatból állt: Holnap majd megírom.

 

1960. július, Jugoszlávia – A kraljevicai vendéglőben iszogatott egy fickó. Miután elköltötte minden pénzét, az utolsó vendégekkel együtt távozott. Rövid idővel később azonban visszalopakodott a vendéglőhöz, betörte az ablakot és bemászott. Összepakolt egy csomó cigarettát és italt, de mielőtt elindult volna a zsákmánnyal, arra gondolt, nem a lopott holmiból kellene ma este tovább iszogatnia, hanem helyben, a söntésben. Reggel a rendőrök ébresztették föl a pult mögött.

 

1960. július, Ausztria – A határőrök elfogtak egy német férfit, aki két, gondosan eldugott zsákkal próbált átlépni a bajor-osztrák határon. Elmondása szerint többször is megtette ezt az utat Bécs és Stockholm között, ahol a Japánban készült hamis dollárokért jó pénzt fizettek a nemzetközi szélhámosok.

 

1960. augusztus, Norvégia – Az ország legészakibb részén, Alta városában, ami nincs messze a sarkkörtől, hőgutában vesztette életét egy ember. A kánikula idején 33 fokot mutattak a hőmérők.