Potty

Idén februárban a CNN számba vette a világ legrondább emlékműveit, a listát pedig időnap előtt közzétette a weboldalán. Nagy hiba volt. A hírtelevíziók doyenjének tudnia kellett volna, hogy valahol Európában olyan – nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű – monumentum van születőben, amely, ha kész lesz, minden korábbi képződményt elhomályosít. Kim Ir Szen, Szaparmurat Nijazov, Nagy Péter vagy Dzsingisz kán szobrát éppúgy, mint a bagdadi diadalívet. Nem is szólva a breszti citadellában levő háborús emlékműről, amely szintén nem túl szép, sőt fölöttébb ormótlan, s mint ilyen, a rút emlékművek listáján előkelő helyezést kapott, viszont amiről szól, az igaz. 1941 júniusában az előrenyomuló német haderő csaknem egy hónapon át tartó harcok és komoly áldozatok árán tudta bevenni a breszti erődöt, amelyet határőrök védelmeztek gyakorlatilag az utolsó csepp vérükig. Érthető, hogy a szovjet utódállamokban a CNN listájának ez a tétele igen nagy felháborodást váltott ki, így aztán a hírtelevízió az egész listát visszavonta.


Váncsa István
Feuilleton
Nemzet, gender és társai

Egyre gyakrabban vetődik fel bennem a kérdés, mennyiben lehetséges az irodalmi művek esztétikai olvasata, illetve hogy ez az olvasat hogyan viszonyul a közéleti és politikai olvasatokhoz. Persze, ha ezt feszegetjük, rögvest felvetődik néhány alapprobléma: hol a határa a közéleti olvasatoknak? Az általánosabb köz- vagy politikai gondolkodáshoz kötjük-e, vagy beleértjük egy szűkebb közösség, az irodalmi szakma hatalmi rendszerét, az időnként esztétikai köntösbe bújtatott hatalmi játszmákat is. 

Háy János
Próza
Interjú
Nem a szegények, hanem a szegénység ellen kell harcolni

Ha az ország komoly összeget költene a szegénységben élők, köztük a romák taníttatására, akkor abból az államnak tekintélyes haszna származna. A társadalmi kísérletre akadémiai kutatók tettek javaslatot 2006-ban, kimutatva, hogy bár kétségtelenül sok közpénzt kellene befektetni, a várható jövedelem fedezetet nyújthatna a kiadásokra, és a lépéssel százezrek számára biztosítható lenne a minőségi élet, miközben fenntarthatóvá válna a társadalmi béke.

Kardos Ernő
Vers
Könyvkritika
Páratlan oldal