A második tekercs

Egyértelmű és nem megkérdőjelezhető felhatalmazást, megerősítést kaptunk arra, hogy folytassuk azt, amit elkezdtünk, mondta a miniszterelnök a hétfői nemzetközi sajtótájékoztatón, ami természetesen ugyanolyan díszletben zajlott, mint máskor. Magyar zászlók a háttérben, uniós egy szál se. Európa más országaiban az a szokás, hogy a nemzeti zászlók mellé az uniósat is kirakják, egy ilyen, egy olyan, Európában ugyanis nem az európaiság, hanem a civilizációs normák áthágása szégyellni való. Csalni, lopni, rabolni, lehazudni az égről a csillagokat, belehugyozni a szenteltvízbe, mindez nem illő, európainak lenni viszont igen. 


Váncsa István
Publicisztika
Feuilleton
Úgy sohasem volt, hogy valahogyan ne lett volna?

Meglehetősen ingerülten olvasom Franzen Szabadság című regényében, amikor a főhős arról kesereg barátjának, hogy a kék poszáta, ez a csepp kis madár rövidesen veszélyeztetett lehet. „Nincs nagyobb gondja?” – szólal meg bennem a nem éppen eredeti hang. De érvelése elnémít. „Emlékszel még, mit mondott Arisztotelész az okságról? Van hatóok, van formai ok és van cél-ok. A fészkek kifosztása varjak és vadmacskák által hatóoka a poszáták megfogyatkozásának. Aminek az egyik formai oka az élettér felaprozódása. De mi a cél-ok? A cél­oka ennek is az, ami szinte minden más problémának a gyökere. (...) az igazi probléma a népesség növekedése, ami pedig oda vezet, hogy kizsigerelik a környezetet. 

Halász László
Próza
Interjú
„...mint a vadnyugati filmekben...”

„A Fidesz nagyon jól ráérzett az ország »lelkületére«, főképpen a vidék hangulatára, amit a budapesti értelmiség nem tudott megérezni. Tehát van társadalmi alapja a győzelmének, mindenképp győzött volna, viszont ez a győzelem társadalmi értelemben nem kétharmados” – állítja a CEU professzora. Egy esetben azonban szerinte mégis annak tekinthető: „ha a Fidesz és a Jobbik táborát egyetlen nagy jobboldali blokknak tekintjük, együtt ugyanis a szavazatok 65 százalékát szerezték meg, ami nyugatos, liberális szempontból nézve dermesztő”.

Rádai Eszter
Vers
Visszhang
Páratlan oldal