Hepiend

Tíz hónapig élt törött karral egy idős asszony, adta hírül a minap a hír24, a történet szép és mély értelmű. Nem az egészségügyről szól, hanem Magyarországról, úgy, ahogy van.

Hepienddel végződik, hogyan is végződhetne másképp.

Némethné elesett, fájt a karja, fájdalomcsillapítót kapott. Készült röntgenfelvétel is, ám azon az orvos nem látott semmi érdekeset. Ugyan a csonttörés általában szembetűnő, de csak akkor, ha a felvétel azt a csontot mutatja, amelyik el van törve. 


Váncsa István
Publicisztika
Feuilleton
A puha költségvetési korlát

A Kalligram Kiadó gondozásában megjelent Kornai János A puha költségvetési korlát című tanulmányválogatása, amely tízkötetes életműsorozatának negyedik kötete. A puha költségvetési korlát (PKK) innovatív gondolatát annyian elemezték, hogy ma már igen nehéz újat mondani róla. A PKK fogalma a közgazdász szakma bevett szókincsének részévé vált, sokan már nem is tudják, hogy Kornai Jánostól származik. 

Rosta Miklós
Próza
Interjú
„A magyarok kifejezetten kapcsolatszegények”

A mai magyar társadalom szerkezetét kívánta feltérképezni az a vizsgálat, amelyet több mint tizenötezer ember részvételével a GfK kutatóintézet és a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai közösen végeztek. Az egyes társadalmi rétegek leírásakor, illetve körülhatárolásakor fontos szempont volt, milyen a megkérdezettek „kapcsolati tőkéje”. A kapcsolati hálózatokat kutató Albert Fruzsinát, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársát arról kérdeztük, miért alakult ki és milyen a magyar „barátságtalanság”.

Bérczes Tibor
Könyvkritika
Páratlan oldal