Clinton Budapesten

Kedden délután a nol.hu jelentése szerint a magyar állami televízió váratlanul megszakította a Charly – Majom a családban című német sorozat aktuális epizódjának sugárzását, és New Yorkba kapcsolt, hogy „élőben közvetíthessék Áder János köztársasági elnök drámai bejelentését az ENSZ klímacsúcsán”. A magyar államfő a következőket mondta: „Magyarország úgy tudta csökkenteni a kiotói klímacsúcson vállalt 6 százalék helyett 40 százalékkal a széndioxid-kibocsátást, hogy közben a válságok ellenére is nőtt a gazdasága. Magyarország már teljesítette azt, amit más országok csak meg akarnak fogalmazni.”

Sajnos nincs most se helyünk, se időnk nincs részletezni azt a sárga irigységgel vegyes ovációt, amely a magyar államfő bejelentését fogadta, különös tekintettel azokra az eredményekre, amelyeket mások még meg se tudtak fogalmazni.


Megyesi Gusztáv
Feuilleton
Ignotus „nővére”

1

Az erdélyi szászok Die Karpathen című folyóiratának 1911. májusi számában cikk jelent meg Ady Endréről – természetesen németül. A szerző egy bizonyos Veigelsberg Emma volt, akit utóbb egy szöveggyűjtemény „erdélyi szász írónőként” említett. 

Lengyel András
Próza
Interjú
Volt egy álmunk

A drezdai születésű, 51 éves író, aki nagy sikerű, Új életek és Adam és Evelyn című regényeiben a keletnémet politikai változásokkal foglalkozott, egy régebbi interjújában önironikusan „ügyeletes ossinak” nevezte magát, e minőségében ugyanis gyakori vendége volt a tévé- és rádióstúdióknak. Ingo Schulze szoros kapcsolatot tart fenn a magyar irodalommal, elmondása szerint már fiatalon is elolvasott mindent, ami az endékás időkben hozzáférhető volt. Ingo Schulze most az Európai Hidak című rendezvénysorozat Volt egy álmunk című zenés irodalmi estjére érkezett Budapestre.

J. Győri László
Vers