Nem volt ügynök

Azt már az elején le kell szögeznünk, hogy ha egy bírónő videofelvételek tanúsága szerint három alkalommal is körömlakkot, fogkefét és parfümöt lop a drogériából, attól még hozhat kiváló ítéleteket, akár lopási ügyekben is. Továbbá tarthat a lopásról kitűnő előadásokat joghallgatóknak, s adhat megszívlelendő tanácsokat ifjú kollegáinak.

Ezt abból az alkalomból írjuk, hogy a Központi Nyomozó Ügyészség szép csendben megszüntette a nyomozást a drogériából tavaly nyáron körömlakkot, fogkefét és parfümöt lopó bírónő ellen, ám erről nem értesítették a nyilvánosságot. A 444.hu különféle mendemondák alapján hívta fel az ügyészség szóvivőjét, aki elmondta, hogy csakugyan, a bírónő ellen megszüntették a nyomozást, mert „tényállási elem hiányában tette nem bűncselekménynek, hanem szabálysértésnek minősül”. A bírónő egyébként az igazságszolgáltatás magas erkölcsi nívójának megfelelően a lopás óta nem ítélkezik, csupán háttérmunkát végez az egyik bíróságon.


Megyesi Gusztáv
Feuilleton
A dilettáns íróról

Dilettáns vagy műkedvelő írókról tehát csak úgy beszélhetünk, ha tekintettel vagyunk az adott korszak intézmény- és feltételrendszerére – történeti kategóriaként kell kezelnünk, miközben épp az jelenti megközelítésének egyik nehézségét, hogy a dilettánsok mintha mindig a jelenben léteznének. Ha valaki dolgozott szerkesztőként, szinte biztosan tud történeteket mesélni a szerkesztőségbe bekopogtató, az elutasítástól dühödtté váló dilettánsokról, vastag borítékban vagy sok csatolt fájlban érkező, közölhetetlen szövegekről. Arról viszont, hogy kik és milyenek voltak a dilettánsok Kosztolányiék korában, már egyáltalán nem ilyen könnyű sztorizgatni – hiszen egy adott korszak irodalmi intézményrendszere, vagyis a szerkesztők, az írók, akkor végzik jól a dolgukat, ha nem engedik közlési lehetőség közelébe a dilettánsokat, „nyom nélkül” eltüntetik őket az utókor szeme elől.

Szilágyi Zsófia
Próza
Interjú
Európának szüksége van bevándorlókra

„A mostani európai menekültkrízist nem az okozza, hogy a bevándorlók száma elviselhetetlenül nagyra nőtt volna, hiszen a gazdasági válság korábban meredek csökkenést okozott az Európába irányuló migrációban, az 2008 és 2012 között gyakorlatilag megfeleződött. A mértéke tehát nem tér el jelentősen a válság előttitől, a természete azonban igen” – mondja Andor László. Szerinte az egyik legfontosabb, legkeményebb kérdés, hogy a különböző EU-tagországokban egészen eltérő eséllyel lehet menekültstátuszra pályázni. Van olyan ország, ahol ennek az esélye 60-80 százalék, például az önmagát enélkül is reprodukálni képes, magas termékenységi mutatókkal rendelkező Svédországban, és van, ahol mindössze 4-5 százalék. A fogyatkozó népességű Magyarországon pedig még ennél is kevesebb.

Rádai Eszter
Vers
Páratlan oldal