Szoborba öntik

A kormányfő egy nyár eleji székesfehérvári beszédében sok más gondolat mellett a következőt mondta: „(…) emlékezzünk meg arról, hogy ennek a városnak Hóman Bálint volt az országgyűlési képviselője, akit nemrégiben jogi értelemben teljes mértékben rehabilitáltak. Ez a városunk rehabilitáció­ját is jelenti, ezért üdvözöljük ezt a döntést, és örülök annak, hogy Hóman Bálint emléke Székesfehérvár városából nem tűnik el, és reméljük, hogy hamarosan a tudományos és közéleti rehabilitáció is meg fog történni.”

Ebben a mondatban öt állítás van, ebből az egyetlen értelmes és igaz, hogy Hóman a város országgyűlési képviselője volt. További három zavaros, egy pedig súlyosan félrevezető.


KOVÁCS ZOLTÁN
 • Paul Lendvai-díj
  2015-09-30 23:59

  Ez évben is lehet pályázni a Paul Lendvai-díjra.

  Paul Lendvai 2012-ben díjat alapított olyan magyar újságíróknak, akik magyar nyelven, a magyar nyomtatott és internetes sajtóban kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeikkel ezt kiérdemlik. A nettó ezer­eurós díjban évente egy újságíró részesülhet.

  A pályázatot 2015. szeptember 30-ig lehet beadni olyan cikkekkel, amelyek 2014 szeptembere és 2015 szeptembere között jelentek meg. A díjat 2015 novemberében adja át Paul Lendvai.

  A kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, tagjai Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Aczél Endre publicista.

  Korábban Doros Judit, Mat­ko­vich Ilona és Albert Ákos kapta meg a díjat.

  Egy szerző maximum két cikkel nevezhet. A cikket négy példányban kell beküldeni a következő címre: Élet és Irodalom szerkesztősége – Lendvai-díj. Budapest, 1089 Rezső tér 15. vagy Budapest, 1450 Pf. 84. http://www.es.hu

 • ÖRÖKZÖLDEK - díjmentesen olvasható fontos és emlékezetes írások az ÉS történetéből
  2017-01-31 12:28

  Ószabó Attila–Vajda Éva: "Fiúk a bányában"
  az Orbán család vállalkozásai 

  "Fiúk a bányában" - Folytatás

  Helyreigazítás

  "Szerencsések és zsenik"

  *

  Rajnai Attila: Tokaji borcsaták II. 

  Első fokú ítélet

  Helyreigazítás

  Dr. Vas Klára: Megjegyzések a jogerős ítélethez

Feuilleton
Eltűnt emlékezet

A XX. század, ez a szegény modern század kivált részesült az emberből. Két világháború, benne hatalmas népirtásokkal, melyek a másik szenvedésén kívül csak arra jók, hogy a torz lélek gyönyörködjék. A képzelet pedig káprázatos.

VÁRKONYI BENEDEK
Vers
Visszhang
Könyvkritika
Páratlan oldal