Kis posták, nagy hazugságok

Az utóbbi két évtized a rossz minőségű, megalapozott ítéletre alkalmatlan vádiratok időszaka. Panasz volt például igen sok más mellett a Postabank-ügyben, a K&H–Kulcsár-ügyben, Kolontár ügyében és most a Quaestor-botrányban.  

A bíróság szerint a Fővárosi Főügyészség hiányosan küldte meg a több százmilliárdos Quaestor-ügy vádiratát, ezért ha nem javítják ki a hibákat május 31-ig, akár meg is szüntethetik a büntetőeljárást. Ez esetben Tarsoly Csaba és a cég vezetői meg is úszhatják a feltehetően súlyos büntetést. Mivel pillanatnyilag igen távol áll az ügyészség és a bíróság álláspontja, még az is előfordulhat, hogy az ügy el sem jut a tárgyalásig, dacára a harmincezer károsultnak és az eltüntetett súlyos összegnek. Ibolya Tibor fővárosi főügyész korábban világszínvonalúnak nevezte a nyomozást, a bíróság ezzel szemben harmincoldalas hibalistát küldött az ügyészségnek, pótlásokat kérve. Ha cinikusak akarnánk lenni, föltehetnénk a kérdést, hogy vajon ebben az országban történhetett volna-e másként is ennek az ügynek az első szakasza. Vajon nem tipikus-e mindez? Ráadásul az ügyet az első pillanattól fogva körüllengi a gyanú, mely szerint a különböző kormányzati kapcsolatok és érintettségek miatt nem történtek meg fontos nyomozati lépések. 


Kovács Zoltán
 • Önrendelkezés vagy szolgaság
  2016-05-07 10:00

  Autonómia a demokrácia alappillére

  A Szabadság és Reform Intézet Alapítvány (SZRI) Önrendelkezés vagy szolgaság – Autonómia a demokrácia alappillére címmel 2016. május 7‑én, szombaton 10:00 és 13:00 óra között konferenciát szervez a Mozsár Kávézó (Budapest, VI. ker., Nagymező utca 21.) emeleti termében.
  A konferencia első részében előadást tart Bokros Lajos, az SZRI kuratóriumának elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Radó Péter oktatáskutató és Kincses Gyula orvos, egészségpolitikus.
  A konferencia második részében az előadók panelvita keretében válaszolnak egymás hozzászólásaira, illetve a közönség rövid véleményeire, kérdéseire.
  A programot Kajdi József, az SZRI kuratóriumának tagja irányítja.
  A konferencia honlapja (http://onrendelkezesvagyszolgasag.szri.hu) további fontos ismereteket tartalmaz.
  A konferencián való részvétel ingyenes, anyagi támogatásokat a helyszínen köszönettel elfogadunk. A részvétel feltétele – a terem befogadóképessége miatt – az előzetes regisztrálás, amit a rendezveny@szri.hu e-mail címen legkésőbb 2016. május 4-ig jelezni szíveskedjék.

  Szabadság és Reform Intézet Alapítvány

Feuilleton
Könyvekbe zárt élet

Két író beszélget. Az egyikük lehet irodalmár. Leírják, kötetbe szerkesztve kiadják, rendszerint óriá­si a siker. Mert az ilyen könyvek jók. Ezeket szokás beszélgetőkönyveknek hívni. A közelmúlt egyik slágere Parti Nagy hosszú, évtizedeket átívelő beszélgetése Réz Pállal (Bokáig pezsgőben). De gondolhatunk a Költő disznózsírból című kötetre, itt is Parti Nagy kérdez és Tolnai Ottó válaszol. Vagy a régi kedvenc, a Szentkuthy Miklóssal folytatott, szinte végtelenített csevej, amit  Kabdebó Lórántnak köszönhetünk (Frivolítások és hitvallások). A sor természetesen folytatható.

Váradi András
Vers
Könyvkritika
Páratlan oldal