Idegenek az éjszakában

Állok a mosonmagyaróvári benzinkútnál, és nem tudom, mi a teendő. Az imént szálltunk le a Prágából érkező autóbuszról, mindenki ideges kissé, mert útközben kigyulladt alattunk a jármű, erős késésben vagyunk, elmúlt már éjfél.

Amint beálltunk a bisztró elé, már ott vártak a menekültek, három-négy fekete hajú férfi. Nem nyújtották egyből a markukat, hanem elindultak a dohányosokkal az épület oldalába, s csak ott kezdték egyenként megszólítani az embereket; volt, aki eurót adott nekik, akadt, aki csak szál cigarettát; apró fejbólintásokkal köszönték meg a csoport végtelen jóságát.

Most előttem áll az egyik, apró termetű, bajuszos férfi, és kér. A problémám az, hogy már évek óta nem dohányzom, ezért a kijelölt helytől kissé távolabb álltam meg levegőzni, így új dimenzióban szemlélhettem a történteket. Amint a menekültek megkapták kolduspénzüket, a töltőállomás felé indultak, ahol egy szalmakalapos ember várta őket. 


Megyesi Gusztáv
Feuilleton
Nemzeti kockajáték

Puskásnak lepecsételték a bal lábát. Gyermekkoromban, Budapesttől jó hétszáz kilométerre egyik emlékezetes legendánk volt ez. A Kárpátok délkeleti csücskében, Kézdivásárhelyen annak idején legfeljebb rádióban hallgathattuk a futballmérkőzések közvetítését, és még azt sem tudtuk, hogyan néz ki a nagy hírű labdarúgó, akit mi egyébként csak vezetéknevén emlegettünk, mert konzervatív háromszéki világunkban elképzelhetetlen volt egy felnőtt embert Öcsinek nevezni.

Markó Béla
Próza
Interjú
„Az eltűnt zsidó lelkek keresői”

Serge Klarsfeldet és feleségét sokan „nácivadásznak” tartják Franciaországban, mert több egykori SS-tagot is börtönbe juttatott. Különös pár: a férfi apja Auschwitzban halt meg, Beate egy volt Wehr­macht-tiszt lánya, elszánt politikai aktivista, aki 1968-ban megpofozta és lemondásra szólította fel a nyugatnémet kancellárt, Kurt Georg Kiesingert náci múltja miatt. „Azért pofoztam meg, hogy tudassam a világgal, vannak még németek, akik nem tűrik ezt a szégyent” – mondta. A házaspár 1979-ben megalapította a Franciaországi Zsidó Deportáltak Fiai és Lányai nevű társaságot, hogy életben tartsa az elpusztítottak emlékét. Közös emlékiratuk nemrégen jelent meg.

Várkonyi Benedek
Vers
Visszhang