Volt kauri, nincs kauri

A pénzügy a pénz kezelésének és hasznosításának azon művészete, melynek jegyében a pénz addig jár kézről kézre, amíg végérvényesen el nem tűnik. Ezt Robert W. Sarnoff, az RCA és az NBC egykori elnöke mondta, ő pedig nyilván tud­ta, mit beszél, hiszen már csak a foglalkozásából fakadóan is volt valamelyes rálátá­sa mindarra, ami az amerikai gazdasági életben végbemegy. Azóta eltelt ugyan némi idő, viszont az alapvető összefüggések változatlanok. A Securities Investor Protection Corporation becslése szerint az amerikai tőkepiacon évente legalább tíz-, de inkább negyvenmilliárd dollárnak kél lába, vagyis ad­dig jár a pénz kézről kézre, mígnem egyszer csak nyoma veszik. Ami persze nem azt jelenti, hogy megsemmisül, hanem azt, hogy oda kerül, ahova igazá­ból való. Olyan emberek magánszámláira, akik a pénzt igazán és tiszta szívből szeretik, megbecsülik, mindennél jobban akarják. Nem azért akarják, mert pénz ellenében bármi megkapható, hanem önmagáért. 


Váncsa István
Feuilleton
Rövid a vacsora

Valahogy tragikomikus és bizony következetlen, meg nem is egészen becsületes helyzet volt. Arról igyekeztem meggyőzni egy fiatal vasmunkást, hogy abban az igazságos világban, amelyet mi építünk, az embereknek egyenlők a jogaik. Tettem ezt azért, mert ő éppen akkor munkásból vezető lett. Egy az idő tájt suttogva terjedő, buta szóvicc szerint „egyenlőbb” lett tegnapi társainál, fölébük került. És éppen én kezdtem őt, magam is eszközként, eszközzé alakítani. Megtiszteltek a feladattal. 

Szilágyi Júlia
Próza
Interjú
„Amit megtehetsz magad is...”

Hollandiában 2002 óta szigorú feltételek mellett megengedett az eutanázia és az öngyilkossághoz nyújtott orvosi segítség, de egyre többen vannak, akik maguk akarják eldönteni, mikor fejezik be humánus módon, öncsonkítás nélkül, szeretteik körében az életüket. Az Einder (A látóhatár) nevű egyesület 1995 óta ezért, azaz a humánus öneutanázia lehetőségéért harcol, egyre sikeresebben. Ellentmondásoktól és dilemmáktól sem mentes működésükről szól a következő beszélgetés.

Bérczes Tibor
Vers
Visszhang
Páratlan oldal