A pokolból vissza

Miért van az, kérdem magamtól, de inkább az Úrtól, hogy amikor túl van az ember egy eléggé súlyos műtéten, lét és nemlét között lebegve, és akkor végre visszaviszik a szobájába, akkor kinyitva szemét ki az, akit elsőként meglát? Váncsával szólva: az alcsúti embert.

Jó, a szobatárs éppen híradót néz, szíve joga, látom felhúzott szemöldökét, mellyel próbálja felfogni az alcsúti ember rögtönzött nyilatkozatát, miszerint ma este minden magyar ember nyisson fel egy üveg bort, mert nagy dolgok történtek a hazában. Azzal már régóta tisztában vagyunk, hogy altatáskor összecsúsznak az idősíkok, elveszítjük időérzékünket, no de azért mégis mi történhetett a műtét ideje alatt: elfoglaltuk az uniót, visszatérítettük hazájába az összes migránst, nem mellesleg megbékítve és újjáépítve a Közel-Keletet? – a magyar külpolitika ma már ellenállhatatlan. A mi fantáziánk sajnos még mindig szegényes, ennél ugyanis sokkal nagyobb esemény történt: a magyar állam déli tizenkettőkor visszafizette az utolsó eurocentig IMF-adósságát, amelyet a kommunisták vertek rá mintegy béklyólag a magyarokra, de most már vége az ország elnyomásának, szabadok vagyunk, szuverének. 


Megyesi Gusztáv
 • Önrendelkezés vagy szolgaság
  2016-05-07 10:00

  Autonómia a demokrácia alappillére

  A Szabadság és Reform Intézet Alapítvány (SZRI) Önrendelkezés vagy szolgaság – Autonómia a demokrácia alappillére címmel 2016. május 7‑én, szombaton 10:00 és 13:00 óra között konferenciát szervez a Mozsár Kávézó (Budapest, VI. ker., Nagymező utca 21.) emeleti termében.
  A konferencia első részében előadást tart Bokros Lajos, az SZRI kuratóriumának elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Radó Péter oktatáskutató és Kincses Gyula orvos, egészségpolitikus.
  A konferencia második részében az előadók panelvita keretében válaszolnak egymás hozzászólásaira, illetve a közönség rövid véleményeire, kérdéseire.
  A programot Kajdi József, az SZRI kuratóriumának tagja irányítja.
  A konferencia honlapja (http://onrendelkezesvagyszolgasag.szri.hu) további fontos ismereteket tartalmaz.
  A konferencián való részvétel ingyenes, anyagi támogatásokat a helyszínen köszönettel elfogadunk. A részvétel feltétele – a terem befogadóképessége miatt – az előzetes regisztrálás, amit a rendezveny@szri.hu e-mail címen legkésőbb 2016. május 4-ig jelezni szíveskedjék.

  Szabadság és Reform Intézet Alapítvány

Feuilleton
Árapály a Kárpát-medencében

Le kellene mondani a nemzeti egyformaság sorvasztó koncepciójáról, és helyettesíteni kellene a sokféleség elfogadásával, mert így lehetnénk valóban erősek ebben a szétszakítottságban.  Ehhez viszont szinte a nyelvünket is meg kellene reformálni, hogy ne legyünk „túliak”, mert amíg központból „lát” minket a beszélő, mindaddig „határon túliak” leszünk (mi erdélyiek: „erdőn túliak”) …

Markó Béla
Próza
Interjú
„A rendben a rendetlenséget szeretem”

Függőjátszma címmel mutatta be legújabb alkotásait a Faur Zsófi–Ráday Galériában Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész. Matzon végzettsége szerint építész, festészettel a nyolcvanas évek elejétől foglalkozik. Konstruktív hagyományokra épülő, szabad geometriaként definiálható munkái jellegzetesen épített, architekturális karakterűek. Tiszta, redukált, ugyanakkor oldott, a térbeliséget kutató, értelmező festészete a szobrászat határmezsgyéjén mozog. Bár a nyolcvanas-kilencvenes évtizedforduló munkáit a finom pasztellszínek alkalmazása jellemezte, a legújabb művek domináns eleme a fehér szín. E festői világban a geometria, a műszaki jelleg, a higgadt és precíz mérnöki szemlélet által vezérelt rajzi-grafikai elemek kapnak kiemelt szerepet. Egyre jellegzetesebb vonás a művész alkotómódszerében a síkból történő kilépés, amely a képfelület áttörésével, illetve a rétegezett képfelületek létrehozásával, a felületre applikált elemek megjelenésével manifesztálódik. A kiállítás kísérőrendezvényeként Enfilade – Beszélgetés a művészetről címmel az Asztali beszélgetések sorozat keretében a művésszel Galambos Ádám evangélikus teológus beszélgetett.