Dögöljön meg a mi tehenünk

Egyelőre nincs szó arról, hogy a Google Maps használatát korlátozni akarnák Magyarországon, viszont a középiskolai földrajztanítás visszaszorul. Elsőként a szakgimnáziumokká alakuló szakközépiskolákból tervezik száműzni, a későbbiekben pedig nyilván más iskolatípusokból is, összhangban kormányzatunknak a földrajztudományról alkotott elképzeléseivel, amelyekből holnapra az is kiderülhet, hogy a Föld nem gömb, illetve forgási ellipszoid alakú, mint eddig hittük, hanem lapos téglatest, amit négy partjelző tart a hátán. Ezt az alcsúti ember fogja megemlíteni egy péntek reggeli szózatában, amikor majd időszerűnek látja.

Természetesen ehhez államosítani kell, nem megy másképp. Nyájas olvasónk nyilván arra gondol, hogy de hiszen az állam már most is vasmarokkal fogja az iskolák csingilingijét, és ez csakugyan így is van, ám a jelenlegi helyzet evvel együtt félmegoldás. A parlament lapzártánk után tárgyalja az oktatás szabályozására vonatkozó javaslatot, az eredményről nincsenek kétségeink. Az állam jó, az állam erős, az állam illiberális, ennélfogva az államot szeretjük, és bízunk benne. Egyébként pedig megmondta Rétvári államtitkár, hogy az önkormányzatok által működtetett iskolák államosításáról a legérintettebbek határoztak, értve a legérintettebbeken a Köznevelési Kerekasztalt és így implicite annak tagszervezeteit is, mint például a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Magyar Művészeti Akadémia és maga a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. 


Váncsa István
Feuilleton
Egy csillag élete

Jeff Koons hatvanadik születésnapját 2015-ben nem meglepetés-partival ünnepelték. Ellenkezőleg, a művészeti világ már jóelőre hangos volt az előkészületektől, s maga Koons is mindent megtett, hogy ez a nap ne maradjon visszhangtalan. Az ünnep legmegfelelőbb formájának pedig egy több mint egy éven át tartó retrospektív kiállítás bizonyult. S hogy a helyszín se legyen meglepetés, ugyancsak jóelőre három megfelelő helyszínt is találtak hozzá. A kiállítást elsőként a New York-i Whitney Museum of American Art fogadta be (2014. június 27. - október 19.), ezt követően a párizsi Centre Pompidou (2014. november 26. – 2015. április 27.), majd befejezésként a bilbaói Guggenheim Museum (2015. június 5. – szeptember 27.). 

Földényi F. László
Próza
Interjú
„Ezzel keltem, ezzel feküdtem közel három évig. Megoldottam.”

A romagyilkosságok 2008 márciusában az eszközök megszerzésével, a fegyverrablással kezdődtek, és 2009. augusztus 21-én a négy gyanúsított, Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt, Csontos István elfogásával fejeződtek be. Négy helyszínen hat halálos áldozat, ötvennél több sérült és veszélyeztetett, leégett épületek, továbbnyomorított életek maradtak az eseménysor után. A per 2011. március 25-én kezdődött, az ítélet 2013. augusztus 13-án hangzott el, és a Kúria 2016. január 12-i harmadfokú határozatával vált jogerőssé. Eljött tehát az ideje, hogy tisztázzunk néhány kérdést, mi történt a bírósági szakban. Az események történetének felidézéséhez ajánljuk az elmúlt öt évben erről írt cikkeket és tudósításokat az ÉS honlapján, illetve a www.ciganyvadaszat-per.blog.hu kronológiáját.

Vágvölgyi B. András
Vers
Visszhang
Páratlan oldal