Negyven betyár

A legnehezebb helyzetbe akkor kerültünk a szegedi vasútállomáson, meséli a Népszabadságban Tanács Istvánnak a migránsokat segítő civil MigSzol Csoport egyik aktivistája, amikor megjelent a téren a Betyársereg negyven tagja a fekete jelmezbáli maskarájában, s kérdezték, hogy miért nem a magyarokon segítünk.

Mi történt erre?

Adtunk nekik is vizet, negyven betyár belefér.

Nagy kár, hogy nem készült felvétel a történtekről, bár így is biztosak vagyunk benne, hogy a Betyársereg tagjai, miután megitták a vizet, szépen megköszönték, majd elérzékenyülve az önkéntesek jóságán és emberségén, maguk is beálltak ételt és italt osztani a menekülteknek. Annak is van, persze, némi valószínűsége, amit a helybéliek mondanak, tudniillik, hogy amikor a betyárok megitták vizet, azonnal erőre kaptak, s nagy lármával továbbtrappoltak a déli határ felé, hogy személyesen védjék meg a magyarságot a betolakodóktól.


Megyesi Gusztáv
 • Koltai Tamás búcsúztatása
  2015-08-04 18:00

  Szerdán szűk családi körben eltemették Koltai Tamás színikritikust.
  Barátai, kollégái, pályatársai, olvasói augusztus 4-én, 18 órakor vehetnek búcsút a Jászai Mari-díjas színházi szakembertől, a Színház című folyóirat főszerkesztőjétől, az Élet és Irodalom és a 168 Óra kolumnistájától.
  A nyilvános megemlékezésre a Bajor Gizi Színészmúzeum–OSZMI (XII. kerület, Stromfeld Aurél út 16.) kertjében kerül sor.
  (A Magyar Színházi Társaság közleménye)

 • Az Arcanum digitalizálta a Holmit
  2015-12-31 14:47

  A 2014-ben megszűnt Holmi folyóirat teljes anyaga (1989–2014) hozzáférhető mostantól az Arcanum oldalán, kereshető PDF formátumban, itt: http://apps.arcanum.hu/holmi 

  A Holmi emellett tovább dolgozik saját honlapján a teljes anyag internetes, HTML formájú megjelenítésén.

 • Nappali ház
  2016-04-07 09:49

  A Nappali ház művészeti és irodalmi szemle összes száma (1989–1999) elérhető az alábbi linken: http://apps.arcanum.hu/

Feuilleton
A maszturbáció emancipációja

„Fiúk! Magyarország ma ti vagytok!” S annak, ki szívén viseli a haza sorsát, ma is időszerű a figyelmeztetés: „Az elkocsonyásodott vérű, elpuhult, élvezethajhászó, degenerált ifjúságból hogyan is épülhetne ki a magyar nemzeti életnek kemény sziklabástyája!” Hisz’ tudjuk, „valóságos aknamunka folyik a magyar faj tiszta élete ellen”, s tán még e lap hasábjain is „akadnak a stílus és elbeszélés mesterei közt olyanok, akik Istentől kapott talentumos tollukat nem restellik az erkölcsi fertőbe mártani”.

Sausic Attila
Próza
Interjú
„Ha Mundruczó vagy Schilling cseh lenne, már nemzeti színházuk volna”

Jelenleg Budapesten él, a Cseh Centrum vezetője, ám először egy szakmai út, egy emlékezetes musical-rendezése vezette ide: Eszenyi Enikő hívta meg A nő vágya című zenés darabot, amelyet 2010-ben mutatott be a Pesti Színház. Azóta többször dolgozott együtt koprodukciós munkákban magyarokkal. Kitalálója, alapítója és szervezője a Naostro nevű prágai Magyar Színházi Fesztiválnak, valamint a Csekkold! magyarországi cseh színházi fesztiválnak, amelynek keretében idén májusban másodszor nézhetett kortárs cseh előadásokat a magyar közönség a Katona József Színházban.

Kovács Natália
Vers
Visszhang
Páratlan oldal