Jön a piréz

Mária országának gyepűin túl sötét tekintetű, gonosz szándékú, mindenre elszánt idegenek ólálkodnak, sőt, mint a közmédiából megtudhattuk, immár Hunnia kebelében is illegális jöttmentek növekvő létszámú falkája ütött tanyát. Két hete van ez így, egészen pontosan január tizennegyedike óta, azt megelőzően a kutya se akart idejönni, bevándorlóink gyakorlatilag nem voltak egyáltalán. Leszámítva pár tucat törököt és kínait, akik Budapesten török, illetve kínai büféket üzemeltetnek, valamint pár száz szerencsétlen flótást, akik különféle magyarországi menekülttáborok vendégszeretetét élvezik, és ennek megfelelően már nemcsak azt bánták meg, hogy betették hozzánk a lábukat, hanem azt is, hogy világra jöttek valamikor. 


Váncsa István
Publicisztika
Feuilleton
A hívő és a kétkedő

„Egyesek, azt hittem, hitre vannak kárhoztatva, mint ahogy másokat életfogytiglani börtönre kárhoztat a bíró. Nincs más választásuk. Sosem olvasták Freudot. A gonoszság az ember vagy a sátán műve. Egyszerű magyarázat. Csakhogy én sosem tudtam hinni a sátánban. Könnyebben elhittem, hogy Isten is gonosz. Én hiszek az isteni gonoszságban, de hiszek az ő jóságában is. 

Halász László
Próza
Interjú
A kizökkent idő emlékezete

A budapesti Goethe Intézet Vigyázat, könyvek! című sorozatában került sor erre a beszélgetésre 2014. november 27-én Aleida Assmann-nal, a kulturális emlékezet neves kutatójával, a konstanzi egyetem professzorával. A beszélgetés kiindulópontjául Assmann két 2013-ban megjelent könyve (Ist die Zeit aus der Fugen? Aufstieg und Fall des Zeitregimes der Moderne [Kizökkent az idő? A modern időfelfogás dicsősége és bukása] München: Carl Hanser, Das neue Unbehagen an der Erinnerungskultur. Eine Intervention [Az új rossz közérzet az emlékezetkultúrában. Beavatkozás] München: C. H. Beck) szolgált. A beszélgetőtárs Erős Ferenc szociálpszichológus volt. Ő a pszichoanalízis kultúrtörténetének ismeretében jutott fontos felismerésekre a holokauszt-traumával kapcsolatban, amely nemcsak a túlélők mindennapjait árnyékolja be, hanem a második és harmadik nemzedékét is. A beszélgetést Huszár Ágnes moderálta.

Vers
Visszhang
Páratlan oldal