Vissza Badacsonyba

Csaknem hatvan évvel ezelőtt, egy őszi vasárnapon a Magyar Televízió addigi története legnagyobb vállalkozásába fogott: délutántól késő estig élőben közvetítette a badacsonyi szüret eseményeit. „Átgondolatlan, komponálatlan, ötlettelen, koreográfiailag szegényes, koncepció nélküli műsor volt, csupa kapkodás és kavarodás” – írták később az adásról, s csakugyan: elnémuló hang, rosszkor bejátszott szignál, interjúalanyok összekeverése, riporteri kukaság, minden előfordult, amit a tévé ördöge produkálni tudott; ráadásul az adást átvette öt szocialista ország tévéje is.

Hogyan reagált erre a korabeli televízió? Szilveszterkor Szüret Alacsonyban címmel paródiát mutattak be az elbarmolt badacsonyi adásról, a produkció azóta is közkedvelt műsorszám a kívánságműsorokban és a videomegosztókon. Megismételjük, az önparódia 1964-ben készült, a tekintélyelvű és vonalas kádári időkben, amikor nem sokan merték hivatali minőségükben érteni s pláne szeretni a tréfát.


Megyesi Gusztáv
Publicisztika
Feuilleton
Pont, pont, vesszőcske

Mi tagadás, mostanában egyre szívesebben járok-kelek képtárakban, vagy ha ez éppen nem lehetséges, az időutazásnak egy másik, olcsóbb módját választom: művészeti albumokat lapozgatok. Kétszáz-háromszáz vagy akár ezer esztendővel is visszamehetek így az időben, és nem elsősorban a művészet fejlődésének az állomásai, keresztútjai, leágazásai izgatnak, ugyanis nem nagyon hiszek abban, hogy mindenütt, mindenben a fejlődést lehet és kell keresnünk. 

Markó Béla
Próza
Vers
Visszhang