Jönnek a bogarak

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azért kell bevezetni a netadót, mert túl sokan bújnak ki a telefonadó fizetése alól azzal, hogy az interneten ingyen telefonálnak. A miniszter indoklása nagyjából másfél órán át állt meg a lábán, kormánypárti társai Kövér házelnökkel az élen ugyanis módosították az álláspontot, amennyiben a netadó nem is adó, hanem csak „egy meglévőben egy új tényállás”.

Ez a napnál is világosabb, az országban egyedül az a három napon belül kétszer is demonstráló több tízezer rebellis meg a netadó elleni megmozdulásokat lelkesen üdvözlő több százezer lájkoló nem tudta appercipiálni, a magyarság többsége azonban igen. Olyannyira, hogy a kormány nem is tartotta szükségesnek ellenfelvonuló civil békemenet indítását. 


Megyesi Gusztáv
Feuilleton
Josip Broz kísértetházai

Próbáljunk meg válaszolni egyre: vajon melyik adriai sziget állatvilágának része az elefánt, a strucc, a zebra, az antilop és ilyesmi? Azaz mégse törjük a fejünket, mert ez csupán amolyan retorikai kérdés. Szóban forgó sziget, maréknyi szigetcsoport Jugoszlávia virágzásának idején, a Brioni névre hallgatott, a délszláv államalakzat szétesése után pedig hivatalosan Brijunivá lett. 

Balázs Attila
Próza
Interjú
„A nép csak akkor lázad fel, ha fellázítják”

Csak nyolc éve zajlottak azok az események, amelyeknek egyébként – a CNN riportjai révén – a világ is szemtanúja lehetett: az úgynevezett őszödi beszéd egyes részleteinek nyilvánosságra kerülése után, miközben a Kossuth téren tízezres, a miniszterelnök távozását követelő tüntetéssorozat, többhetes táborozásba átcsapó demonstráció kezdődött, a demonstrálók egy csoportja – vasrudakkal, üvegpalackokkal és egyéb súlyos tárgyakkal, valamint a térről feltépett utcakövekkel felfegyverkezve – megostromolta a Magyar Televízió székházát. Az ostrom során, amely hajnalig tartott, a bejárat védelmére odarendelt, egyébként felkészületlen és tehetetlen rendőrök ütlegelése mellett jutott ideje a résztvevőknek arra – közöttük számos futballhuligánként ismert személynek –, hogy felborogassák és felgyújtsák a székház előtt parkoló autókat, mielőtt a bejárat vasrácsait szétfeszítve benyomultak az épületbe. És ezzel az utcai randalírozás nem is ért véget, a budapesti éjszakában még napokig tartott a kergetőzés a „demonstrálók”, az autókat felborogató, kukákat gyújtogató, árpádsávos zászlóba burkolózó, arcukat többnyire eltakaró fiatalok és a rendőrök között. Mind­eközben – egészen október 23-ig, amikor a rendőrség felszámolta a demonstrációt – a szép kora őszi időben a Kossuth téren is zajlott az élet: volt, aki halállistát készített, volt, aki gulyáslevest, és persze mozgóvécé is üzemelt az ott tartós táborozásra berendezkedett demonstrálók szolgálatára. Esténként pedig, naponta tartott nagygyűléseiken a Fidesz vezető politikusai szólították fel gyújtó hangú beszédekben a Gyurcsány-kormányt a távozásra.

Kardos Ernő
Vers
Visszhang
Páratlan oldal