Az üvegezés nehézségei

Átütő sikerrel zárult a pedagógusok féken tartására létrehozott oktatási kerekasztal. A részvevők elégedetten vették tudomásul, hogy ősztől kezdve, ha a tanév folyamán kitörik egy ablak valamelyik iskolában, nem kell másfél hónapot várni, míg az állami iskolákat ellátó KLIK közbeszerzési eljárás keretében talál egy megfelelő üvegest, akit aztán kiközvetít az iskolába, hanem közvetlenül az iskolaigazgató üvegeztetheti be az ablakot, csak arra kell vigyáznia, hogy ne liberális üveges legyen az illető.

Ilyen jó lesz majd az iskolaigazgatóknak szeptembertől.

Ez így, persze, nem igaz. Az oktatásért is felelős Balog miniszter ezenfelül is ígért nagyszerű dolgokat. A sikeres kerekasztal után az oktatási tárca folyamatosan átvilágít majd minden problémát, meg- és kivizsgál, átnéz, összevet, átszervez, és még az is elképzelhető, hogy kifizeti a tanároknak a hónapok óta elmaradt pénzeket. Mi több, ezután, ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, nem rúgják ki azonnal, esetleg épp a földrajzóra közepén, hanem nyugállományúként is taníthat tovább, így a tanerőhiány nem bontja meg az oktatás folyamatosságát, sőt azokat a tanárokat, akiket viviszekció keretében értékelt már az elöljáróság, három évig békén hagyják. 


Megyesi Gusztáv
 • Szerverkarbantartás
  2016-02-13 14:00

  Számítógépes frissítés és bővítés miatt 2016. február 13-án, szombaton reggel 6 órától 6–8 órányi tervezett leállás lesz. Ez idő alatt az Élet és Irodalom internetes szolgáltatásai nem lesznek elérhetőek. Olvasóink megértését és türelmét köszönjük.

 • Bujdosó Alpár kiállítása
  2016-02-18 12:20

  a B2 Galériában tekinthető meg (Budapest, IX. Ráday utca 47.).

 • ÉS-KVARTETT 2009-2015 – Károlyi Csaba ötven irodalomkritikai beszélgetése. E-könyv
  2016-02-29 13:22

  Résztvevők: Angyalosi Gergely, Bárány Tibor, Bazsányi Sándor, Deczki Sarolta, Gács Anna, Kálmán C. György, Keresztesi József, Margócsy István, Radnóti Sándor, Szilágyi Zsófia, Szilasi László, Takáts József, Visy Beatrix. 

  Terítéken az elmúlt évek ötven fontos magyar irodalmi kötete, többek közt Bodor Ádám, Csaplár Vilmos, Darvasi László, Dragomán György, Esterházy Péter, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Kántor Péter, Péterfy Gergely, Rakovszky Zsuzsa, Spiró György, Szilasi László, Tompa Andrea, Tóth Krisztina könyve.

  Megvásárolható az Írók Boltja honlapján: www.irokboltja.hu.

Feuilleton
Dépaysement

Egy angol talán úgy érti meg, amiről itt szó van, ha azt mondod neki: Fish out of water. Vagy csak az olaszok gondolják úgy, hogy egy angol mindenhol jól érzi magát, ahol körülötte víz van, és talál egy reggelig nyitva tartó whisky bárt? A francia nyelvben dépaysement-nek hívják az otthonosság közegéből való nem tartós kimozdítottságot, amit egy hirtelen keletkező és meglepetésszerűen jelentkező megrendülés követ.  A 2015-ös novemberi párizsi tragédia után napokig éreztem ezt a dezorientált lelkiállapotot.

Marsó Paula
Próza
Interjú
„Ha megfeszülnek is, egy bizonyos szint fölé nem juthatnak”

„Mi a vizsgákra is hordtuk Danit, ő ott nőtt fel az egyetemen, a kampusz területén, Piliscsabán, ami gyönyörű, szabadidőben is oda mentünk fel vele sétálgatni. Volt olyan tanár, aki négykézláb játszott Danival, persze volt olyan tanárnő is, aki megmondta, hogy mi még drága árat fogunk fizetni azért, hogy gyermeket vállaltunk.”

Rádai Eszter
Vers
Páratlan oldal