Illiberális kleptokraták

Akkor most láthatjuk, hova vezet a sunyizás: a bányaügyek, a sárazsadányi szőlővircsaft, a kayaibrahimozás meg a többi simlis manőver állami pénzekkel: oda, hogy ma még nem tudni pontosan, kik, de az biztos, hogy magyar kormányzati emberek nem utazhatnak be az Egyesült Államokba. A hivatalos indoklás szerint mindez a George W. Bush elnök által 2004 januárjában aláírt 7750-es számú proklamáció és a 2004. január 12-i kleptokráciaellenes klauzula alapján. 


Kovács Zoltán
Publicisztika
Feuilleton
Három tézis a British Libraryben

A londoni British Librarybe belépni bizonyos megilletődöttséggel jár, és némi riadalommal, tudom-e használni a számítógépes rendszert. Mielőtt az olvasóteremben leülök, elveszettség fog el: a hiányzó otthonosság, a szétszórtság és a kicsinység, a szertefoszló én tapasztalata, amit menekülésképpen legszívesebben azonnal fikcióba fordítanék.

Szántó T. Gábor
Próza
Interjú
A feladat nagyrészt a nézőké

Zenetudományi tanulmányai elvégzése után először a történelmi tánc területén futott be nemzetközi karriert. Táncosként és kutatóként, majd koreográfusként és tanárként vívott ki elismerést. Az évek során a historikus színjátszó technikák szakértőjeként szerzett hírnevet, operarendezőként XVII. és XVIII. századi operákat visz színre. Ma a historikus operaprodukciók világában az egyik legkeresettebb és legtöbbet foglalkoztatott rendezőnek számít. A Budapesti Fesztiválzenekar 2011‑ben indított új barokk sorozatának állandó közreműködőjeként rendszeresen jár Budapestre is.

J. Győri László
Vers
Páratlan oldal