Turul kávéház

Tárgyilagos képet kell festeni a Horthy-korszakról – mondta előadásában Boross Péter volt miniszterelnök a Veritas Történetkutató Intézet múlt heti szakmai konferenciáján, majd ennek jegyében kifejtette, hogy ahol ők laktak, ott nem volt antiszemitizmus, sőt a Boross családhoz a helyi katolikus papon kívül zsidó vendégek is átjártak. Ám akinek ez sem elég a bizonyossághoz, a volt kormányfő elmondta, hogy amikor egyszer „1940-ben a kaposvári Turul kávéházban összejöttek mulatni a tisztek, de a zsidó származású tiszttársak nem mertek megjelenni, a többiek ezt nem hagyták, és minden zsidó tisztet két mulatozó tiszt keresett fel, és elráncigálták őket a buliba”.


Megyesi Gusztáv
Feuilleton
A vádirat hátoldala

Egy totális rendszerben nincsen lehetőség a szabad nyilvános beszédre vagy publikálásra. A szó az állam, a központi hatalom privilégiuma. A manipulált beszéd, a propaganda minden formája központilag támogatott és a befogadók számára kötelező. Az ellenállás számára ezért sajátos utak nyílnak meg, amelyekben a szó fontos szerepet kap. A totális rendszer alapja, hogy saját állampolgárai között megkülönböztet barátot és ellenséget, ez utóbbiakat először károsnak és alacsonyabb rendűnek, majd megsemmisítendőknek ítélve. 

Isztray Simon
Próza
Interjú
„Amikor egy kócos, szakállas csávó tvisztel, az megfog”

Még csak néhány éve működik, máris történelem. Magában hordoz egy évszázadot. A Fortepan szeretni való, avítt miliő, de mégiscsak létezett nosztalgikus élet, lassú világ, ezért szeretünk elveszni benne. Építői közösségi archívumot teremtettek, ahová mindenki beviheti saját vagy talált múltját. Egyik alapítója, Tamási Miklós, ez a lendületes széplélek (Schöngeist, ahogyan a fényképeken mondhatták) ide gyűjti a XX. századot. Zűrös század volt, de vannak szép arcai is.

Várkonyi Benedek