Nincsen remény

Ásványvíz, kenyér. Nem az a fajta víz, amihez szokva vagyunk, hanem valami silányabb és drágább, továbbá a kenyér se az, viszont többe kerül. Hosszú sor a pénztárnál, az előttünk álló vevő az új magyar slágert dudorássza. Vasárnap van, fölkelek, indulnék templomba... Folkmár úr az, a háztömb bölcse, három zsemlét vásárolt, hét közben nem futja ennyire, de ma vasárnap van. A refrénhez egy hölgy is csatlakozik, baszódjál meg, kádéenpé, közben mindenki mosolyog, a pénztárosnő is, pedig a dal üzenetével neki semmi oka nincs egyetérteni, de hát a művészet az művészet. 


Váncsa István
Feuilleton
Babits – pszichoanalízis és christiana

Babits és a pszichoanalízis kapcsolatát már sokan tárgyalták. A legtöbb szerző Babits műveinek elemzéséből indul ki, jómagam – eltekintve a Psychoanalysis Christiana elemzésétől – szokásomhoz és meggyőződésemhez híven mellőzöm ezt a gyakorlatot. A tájékoztatás kedvéért mégis fölsorom, mely Babits műveket szokták a pszichoanalízissel kapcsolatba hozni. A versek közül, természetesen a már említett Psychoanalysis Christiana (1927) mellett, Az álom kivetett (1929) és az Álmok kusza kertjeiből (1930) címűeket. 

Hárs György Péter
Próza
Interjú
Nem hagyhattam annyiban

„Nincs sikeres magyar gazdasági modell, csak egy lehetőségein túlterjeszkedő állam, amely uniós pénzekből finanszírozza nemcsak a gazdasági növekedést, de önmagát is. Mert sajnos képtelen a magyar gazdaság motorját úgy beindítani, hogy az saját magát tudja finanszírozni” – ekként jellemzi a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját a ma üzletemberként, egy kockázati tőkebefektető cégcsoport tulajdonosaként és irányítójaként tevékenykedő Oszkó Péter. A válságkezelő Bajnai-kormány pénzügyminisztere oldaltól függetlenül van lesújtó véleménnyel a magyar politikai elitről: „Többnyire öncélú, önző, rövidlátó, rövid távú egzisztenciális érdekek motiválják őket, és csak csekély mértékben foglalkoznak az ország ügyeivel. Ezért van belátható időn belül kudarcra kárhoztatva, amit csinálnak. (...) Nincs morális küszöb, sem szégyenérzet, nincsenek betartandó szabályok, közösségi normák, itt jelenleg mindent szabad. Itt a cél minden eszközt szentesít, és ez rettenetesen lepusztult állapotba hozta a magyar politikai elitet.”

Rádai Eszter
Vers
Visszhang