Szabó Róbert Csaba: Alakváltók. Libri Kiadó, Budapest, 2016. 261 oldal,3499 Ft


Az Alakváltók alapkérdése talán mégis az, hogy a szereplők – újabb és újabb alakban elénk kerülve – jutnak-e valahonnan valahová, vagy csak körben forognak kilátástalanul, és értelmetlenül kavarog körülöttük az egész történelem is.

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Bernard Wasserstein: Az igazi Trebitsch

Bengt Jangfeldt: Raoul Wallenberg élete

Gitta Sereny: A sötétség felé

Martin Pollack: Halott a bunkerban

Szaniszló Judit: Beenged. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2016. 142 oldal,2490 Ft


Manapság már nem az számít kuriózumnak, ha egy népszerű blogger gondolatai nyomtatott formát öltenek, sokkal inkább, ha ez a nyomtatott forma irodalmi minőséget képvisel. Szaniszló Judit esetében nincs okunk aggodalomra. A virtuális felületről papírra vándorolt rövid írások nagy része igazi szépirodalmi élményt nyújt, olyat, amit nem fél perc alatt lehet befogadni. 

Helen Macdonald: H, mint héja. Fordította Makovecz Benjamin. Park Kiadó, Budapest, 2016. 344 oldal,2990 Ft

Kántor Lajos: F-elszámolás. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2015. 131 oldal,2700 Ft

Az ÉS könyve augusztusban - Zoltán Gábor: Orgia. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2016. 320 oldal, 2490 Ft

Rémületes, borzalmas, elképesztő regény. Nehéz elolvasni, de folyamatosan fogva tart. Nagy levegő kell a második olvasáshoz, de elkerülhetetlen, előbb vagy utóbb. Ijesztő, megrázó, és nincs benne (vagy végül, vagy utána) semmi felszabadító – iszonyú keserű szájízt hagy maga után, rengeteg nyugtalanító kérdést, berzenkedést és felháborodást.Orgia a címe, és – túl a szó konkrét értelmén, aminek szintén van szerepe a szövegben - valóban van benne valami szégyentelen pornográfia, mindent megmutatás, felzaklató féktelenség.

Kálmán C. Györgya szerző további cikkei tovább tovább