Teljességgel igaza van a fülszöveget író (s egyúttal a kötetet szerkesztő) Kemény Istvánnak: a Szabad András meséjébe feledkezett olvasó „mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni.” Bartis regénye: tényleg igényes, azazhogy a jogos olvasói igényeket előzékenyen kiszolgáló olvasmány; fényképalbumszerű történetmondással és szövegtagolással megbolondított lektűr.


Bartis Attila: A vége. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2015. 608 oldal, 4990 Ft


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Bartók Imre: A hamis Alef

Sajó Sándor: Majdnem minden

Somlyó Bálint: Kerülő úton

Cseke Ákos: Mennyi boldogságot bír el az ember?

Borbély Szilárd Nincstelenek című művének francia fogadtatásából

Nincstelenek című regényével hatalmas sikert ért el a közönség körében. A könyv 2013-ban jelent meg, több, mint nyolcezer példányt adtak el belőle – ez magas egy tízmilliós országban –, és öt újranyomást ért meg. Nem véletlen, hogy ez a könyv olyan közösséget mutat meg, amely a teljes nélkülözésben él. [...] Borbély Szilárd semmit sem tett azért, hogy könnyítsen ezen a terhen, mert szüntelenül azt kutatta, hogyan lehet kibékíteni a zsidó és keresztény hagyományt. Az anya a regényben nem zsidó, de ő gyújtja meg a gyertyát szombaton. Ez a regény, amely egyszerre több olvasási szintet ajánl föl, egy egzisztencialista keresésről is számot ad: az elrejtőzködő Isten kereséséről.


Szilárd Borbély: La Miséricorde des cœurs. Fordította Agnès Jár­fás, Christian Bourgois Editeur, Pa­ris, 2015. 336 oldal, 20 euró


Ketten egy új könyvről - Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink. Fordította Iván Ildikó. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2015. 600 oldal, 3990 Ft


Alekszijevics igen nagy empátiával ír a nyolcvanas évek végén kiéleződött etnikai konfliktusok áldozatairól. A legmegrázóbb az örmény Júlia és az azeri Rómeó története. De az oroszok is kerülhetnek az áldozat szerepébe a függetlenné váló közép-ázsiai országokban. Nem tudom, ennyi nyomorúság láttán meg tudja-e valósítani azt a tervét, hogy a jövőben inkább a szerelemről, az öregedésről és a halálról ír, szó nélkül hagyva azt, hogy néhány ukrán témájú cikke miatt Moszkvában is „a nép ellenségének” tartják.


Ketten egy új könyvről - Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink. Fordította Iván Ildikó. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2015. 600 oldal, 3990 Ft


Úgy vélem, hogy a szerzőt az élet és irodalom összejátszatásának attitűdje, valamint a polifonikus eljárása már önmagában véve érdemesítette az irodalmi Nobel-díjra.