Ménes Attila: Folyosó a Holdra. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2016. 304 oldal, 3499 Ft

Három sors, pontosabban ugyanaz a sors… Három történet, pontosabban ugyanaz a történet… Minden ugyanaz, csak háromféleképp elmesélve. Három, nagyjából egyforma terjedelmű fejezet. Az elsőnek (Szökési kísérlet) Zuzmó, a nagybácsi, a másodiknak (Folyosó a Holdra) Lena, az anya, a harmadiknak (Winnetou) Lena (itt Maddalena) fia, Kenyér a főszereplője. Azért viselnek ilyen fura nevet, mert törvényileg minden lakost átkereszteltek (megváltoztatták a nevét). Kenyér apja, Gyurka, azért menekült el, mivel nem akarta, hogy a nevét megváltoztassák; bevette magát az erdőbe, azóta senki nem látta. Zuzmó és Lena egyes szám első személyben mesél, Kenyér elbeszélése harmadik személyű; a szöveg belső logikája szerint nem is lehetne másképp, mert akkor a haláláról aligha tudna beszámolni.

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Orbán Ottó: Színpompás ostrom lángoló házakkal

Ferge Zsuzsa: Nem cserélek elveket

Utak és démonok

Értékteremtők 2016

Gergely Ágnes: Viharkabát. Euró­pa Könyvkiadó, Budapest, 2016. 156 oldal, 2790 Ft

Gergely Ágnes sose volt hivalkodó, forrófejű, narcisztikus költő. A magyar líra egyik legkarakteresebb és legkiegyensúlyozottabb versnyelve az övé: versei olyan természetességgel formálódnak, mint a természeti képződmények, intellektuális telítettségükből pedig az antik szerzők nem ünnepélyes-patetikus, hanem köznapi bölcsességének ereje sugárzik. Verseinek jelentékeny része identitásköltészet: a folyamatos közöttiség (e szimbolikus vihar) alakzatainak újra meg újra megkísérelt megfogalmazása.

Curzio Malaparte: Kaputt. Fordította Gellért Gábor és Lontay László. Partvonal Kiadó, Budapest, 2016. 575 oldal, 3990 Ft

Ellentmondásos fickó volt, nem kérdés. És fityiszt is akart mutatni, ezért választotta a Bonaparte ellenjátékosának a Malaparte, azaz a „rossz oldal” jelentésű művésznevet; egyébként félig német családban született Kurt Erich Suckert néven. Rossz oldalon állt? Egyszer így, egyszer úgy, ha ugyan mindig biztosan tudjuk, hogy melyik a rossz oldal.

Bán Zoltán Andrása szerző további cikkei tovább tovább

Babos Krisztina és Pintér Tamás (szerk.): Mesék a Nagy Háborúból. Kovács György harctéri naplója. Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, Budapest, 2016. 263 oldal, 4000 Ft

Nem egy hagyományos értelemben vett naplót olvashatunk, ha belelapozunk Kovács György írásaiba, már csak azért sem, mert gyakran le is rajzolta a látottakat, más helyen pedig versbe foglalta. A szerkesztők három tematikus részre osztották a kötetet. Az első részben a különböző történetek kapnak helyet néhol az ide vágó rajzokkal kiegészítve, a másodikban a szerző versei szerepelnek, míg a harmadikban a rajzai képaláírásokkal.

Az ÉS könyve októberben - Móricz Zsigmond: Naplók, 1930–1934. Összegyűjtötte, szerkesztette, az előszót írta Cséve Anna. Noran Köny­ves­ház, Budapest, 2016. 893 oldal, 6999 Ft

Hiteles-e, ha egy Móricz-kutató lelkesedik az író naplóinak legújabb, közel 900 oldalas kötetéért? Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy nekem, miután hosszú éveket töltöttem Móricz-művek olvasásával, és az életút meg az életmű újragondolásával, az utóbbi évek egyik legizgalmasabb könyve a sorozat harmadik darabja, amelyben a harmincas évek elejének móriczi mindennapjaiba ugorhatunk fejest. De hogy miért lehet érdekes mindenki másnak, Móricz olvasóinak csakúgy, mint a korszak irodalmi életére kíváncsiaknak, és akár azoknak is, akiket a mai irodalmi intézményrendszer működése foglalkoztat, akik azon szeretnének eltöprengeni, mi a jelentőségük az irodalmi folyóiratoknak, vagy azon, vajon a barátság vagy az irigység szervezi-e maga köré az írók világát, azt már, úgy érzem, magyaráznom kell.