(2016)
A korszakváltozások szerkezete és a magyar demokratikus pártok jövője

Nincs már felfedeznivaló azon, hogy milyen államszerkezet alakult ki nálunk. A „feleség” már régen a kuplerájban, ahol nem szülnek gyerekeket, és a fiatalok elvándorlását sem lehet millió forintok ígérgetésével megakadályozni ahelyett, hogy a jövőjükről gondoskodnának.

A tiszaeszlári per és 2015
Nyerges András 75
A Nemzeti Színház társulatbúcsúztatójára
– a Vezér, az udvaroncok és az ellenállás szerkezete –
Stuttgart–Marosvásárhely–Budapest
Merre tart a korszak?

„Az elmúlt két hónap »forradalmi« törvényei és konkrét személyi döntései lényegében kiiktatták az alkotmányból a hatalommegosztás szervezeti biztosítékait, és ezzel az emberi jogok garanciáit" - írta a lap 29. számában Halmai Gábor Búcsú a jogállamtól című cikkében. Az írás egésze borús jövőképet fest a magyar közállapotokról, egy megállapítása szerint az sem kizárt, hogy az új alkotmány továbbra is magában foglalja majd az alkotmányosság elveit, ahogy az 1989 előtti alkotmányszöveg is tartalmazta szinte valamennyi fontos alapjogot, csak éppen az azok megvalósulását biztosító garanciák hiányoztak. „Ahogy ez a helyzet ma is Latin-Amerika számos országában, vagy éppenséggel Oroszországban." Halmai írása vitát váltott ki, melynek alapkérdése: kell-e búcsúzni a jogállamtól? Eddig az Ara-Kovács Attila-Eörsi Mátyás-szerzőpáros Mindennek vége? (2010/32., aug. 13.), Radnóti Sándor „Mert nem ijeszt, mi csak ijeszthet" (2010/33., aug. 19.) és Niedermüller Péter A „nagy változás" (2010/34., aug. 27.), Fleck Zoltán A vég kezdete (2010/35., szept. 3.), György Péter A jogállam tapasztalata (2010/35., szept. 3.) és Avar János Lehet-e diktatúra az EU-ban? - Ha igen, miért nem? című írását közöltük. Következik: Halmai Gábor záró írása.

az Emlékmű kapujában
A politika új paradoxona: „minden világos, még sincs reggel”

FÜST MILÁN-DÍJ

December 9-én adta át a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Füst Milán-díjat Balázs Attilának és Schein Gábornak a kuratórium (Budai Katalin, Földényi F. László, Sándor Iván). Összeállításunkban a laudációkat és a megnyitót közöljük.

A válságvilág és a regény

Merre tart a magyar demokrácia?

A formaváltozás összekapcsolódó elemei

BALASSA PÉTER 60. SZÜLETÉSNAPJÁRA

Dosszié egy dokumentumfilmhez

2006. október 23. lesz a tradíció?

Rejtő Jenő segít Bibó Istvánnak

(avagy mit gondolt Caravaggio a sarki kocsmában)

(Egy nyomozás krónikája)

Megnyitó

(Egy nyomozás krónikája)

októberi halálfúga

Tárlat

Földényi F. László meg a korszak nézik egymást

Tárlat

- Poszler György hetvenéves -

- a Nobel-díj-szindróma -

(A történelem formaváltozásai és a termékeny félelem)
MÉSZÖLY MIKLÓS 80 ÉVES

- az első lépések -